Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Опозиция и управляващи се скараха и по въпроса дали трябва да бъде глобяван законотворец, ако не си е на мястото в НС без да има уважителни причини.

Още по темата

Идеята за това дойде от шефа на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ, който се ядоса на БСП, че напоследък бойкотира заседанията на парламента.

Така че той предложи глоба от 750 лева за народен избраник, който не е в пленарната зала, докато се извършва поименна проверка.

Според Крум Зарков от БСП тази поправка в правилника за дейността на НС е безумна.

"Съжалявам за подхода, който е избрал Данаил Кирилов - да внесе безумно предложение, за да "затапи" дебата за депутатските заплати", коментира той.

"Извинявам се за квалификацията безумно, но твърдя, че предлаганата промяна е противоконституционна", заяви още социалистът.

Данаил Кирилов пък се позова на решение на Конституционния съд, в което се казва, че основно конституционно задължение на народния представител е да присъства в пленарната зала, да участва в дебата по обсъжданите въпроси и да гласува.

"Не смятам, че конституционната практика на нашия КС е безумна", каза той в отговор на казаното от Зарков от БСП, че промяната, която предлага е безумна.

Депутатите от правната комисия трябваше днес да излязат с решение дали ще приемат предложението на Данаил Кирилов, като и това на БСП за орязване на заплатите на народните представители с 543 лева, но го отложиха за друг път.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase