Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заявява пред делегатите на 4-то заседание на XIII конференция на Софийската градска организация на БСП, че партията от края на януари започва да се готви за предсрочни избори, които според левицата вече са необходими, за да се обърне тенденцията на влошаване на състоянието на българския народ с победа на БСП. Това става известно от разпространеното от пресцентъра на партията изказване на лидера на БСП.

Още по темата
Подготвената от партията "Визия за България" печели все повече доверие след над 500 срещи на представители на лявата формация в цялата страна и на предстоящия конгрес на партията на 26 януари 2019 г. тя трябва да придобие вид на конкретна програма с поети неотменими ангажименти, изтъква още лидерът на БСП.

В изказването си тя посочва, че при евентуална победа партията няма да управлява заедно с ГЕРБ и напомня, че с ДПС се разминават във вижданията си за доходи, данъци и здраве.

"След като имаш такива разминавания, какви гласове да броиш и с кого предварително да се договаряш за коалиция?", пита Нинова.

Нашето предложение във "Визия за България" не почива на такива сборове на числа, а на следното - да предложим на българския народ не повече от 3-4 приоритета, посочва още Нинова и откроява сред обединяващите обществото теми демографията, образованието, здравеопазването и икономиката. Мисля, че няма да има български гражданин, независимо от политическата му ориентация, който да не иска да е здрав, образован, да има работа и да съществува България. Средствата за постигане на тези цели вече са въпрос на разговор с всеки. Но целта на Визията е, когато се постигне такова голямо обществено съгласие, който и да управлява и с които и да управлява, и каквито и да е математически сборове да прави - да изпълнява тези четири неща, посочва лидерът на партията.

Нинова изтъква още, че с направената промяна в устава на партията - с поставянето на мандатност на депутати, мандати за председател и с прекия избор от всички членове на партията, е отправен добър знак към обществото и това кореспондира с някои от исканията от последните протести.

Лидерът на БСП изтъква, че с "Визия за България" желанието на партията е да промени няколко белега на модела на управление - този, в който институциите не работят, и живеем, по думите на Нинова, в авторитарна държава. Вторият белег на модела, който социалистите искат да променят с Визията, е този на задкулисието, отбелязва още лидерът на партията и го обвързва със случая с финансовия министър Владислав Горанов. Тя иска премиерът да каже кой е назначил министъра. От промяна се нуждае и моделът, свързан с реакцията на бизнеса във връзка с протеста на майките.

Според Нинова има също нужда и от промяна на модела на икономиката, здравеопазването, образованието, социалната сфера с връщането на модерното, съвременното място на държавата в живота на българските граждани. Нинова подчертава, че стратегическата за България инфраструктура, важна за националната сигурност, трябва да бъде държавна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase