Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Депутатите, но този път не само от опозицията, а и от мнозинството се готвят да посегнат за заплатите си.

След като червената шефка Корнелия Нинова в петък поиска възнаграждението на законотворец да бъде орязано с 543 лева, днес шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ отсече, че ще предложи глоба от 750 лева за всеки народен избраник, който без причина отсъства от пленарната зала.

Oще по темата

Заканата му дойде след поредната поименна проверка, която той поиска както всеки пленарен ден, защото социалистите отказват да идват на работа в парламента с мотива, че кворумът бил работа на управляващите, а те били на срещи с избирателите.

Явно игрите и опитите за провал на заседанията на Народното събрание от страна на опозицията преляха чашата на търпението на Данаил Кирилов и той се реши да предложи солената глоба. 
 
"На заседанието на Комисията по правни въпроси в четвъртък ще се обсъжда предложението на Корнелия Нинова за изменения в Правилника за дейността на Народното събрание. Заявявам, че на заседанието задължително ще предложа необоснованото отсъствие от процедура по поименна проверка да се наказва като нарушение с глоба от 750 лева", закани се той.

А промяната в правилника, за която той спомена е поредният опит на левицата да намали заплатите на депутатите.

Освен това червените искат да се задължи министърът на финансите до два месеца да изготви предложение за определяне на размера на възнагражденията на законотворците.

Поправката е внесена от групата на левицата на 23 ноември, дни след като НСИ излезе с последните данни за средното заплащане в страната и стана ясно, че заплатите на депутатите, а оттам и на президента, премиера и министрите се увеличават с по няколкостотин лева.

По последни сметки надниците на депутатите са се увеличили с 8,3 на сто, което прави с 297 лв. до 3540 лв. на месец. Те са равни на средни брутни заплати в обществения сектор за последните три месеца.

Според червената шефка Корнелия Нинова обяви това е недопустимо и заради това поиска депутатите да взимат с по 543 лева по - малко на месец.

По нейните сметки това е сумата, с която са скочили заплатите на законотворците през последните 2 години.

Досега левицата вече два пъти прави опити да намали заплатите на политиците, но безуспешно.

Първият опит на БСП  беше малко, след като заработи 44-ото Народно събрание. Вторият - през април. И тогава очаквано искането им не среща подкрепата на останалите политически сили в НС, като от ГЕРБ ги определиха като популизъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Разруха

преди 5 години

Данаил Кирилов се очерта като Санчо Панса на Цуци Цъ в НС. Единият неук, *** шумадийски селянин, лъжлив и ментарджия, с полицейски манталитет. Другият с опулени очи, с психични проблеми, злобрн и немислещ, включително и за близкото си бъдеще след падането на ГЕРБ. Повтарят като мантра, че ГЕРБ е стабилен и хич не мислят , че повторна съгласувана стачка на шофьорите на леки коли и бакшишите като нищо ще ги свали за едно денонощие. При такива СпП, КОНПИ , КАТ и тетевенеца на МВР why not?

33

Западните Балкани

преди 5 години

Един лобиран закон 7500 напред. Само мажоритарно, за да гледаме кой какво прави

32

iceblast88

преди 5 години

До Ха-хаТова го има в закона и сега, ама никой не го спазва! Парадоксално е институцията която приема законите, да не спазва закона, но е факт Записано си е, че при 3 отсъствия без извинителна причина се прилага кодекса на труда, а той гласи - дисциплинарно уволнение! И нека мястото да остава празно, тъкмо ще се види и, че с 20 дупедата НС пак може да симулира дейност и поне да намалим тлъстаците там. Следващите избори да са за места = на бройката останали дупедати в предишния парламент.

fallback