Снимка: Булфото, архив

БСП се оплака от полицейско насилие над младеж в Сандански. 17-годишният бил пребит, докато бил задържан, а и след това, в петък отново ял пердах.

Сигналът до левицата бил подаден от конфедерация "Защита правата на децата", а подробности около случая разкри червеният Антон Кутев. 

Той обясни, че до инцидента се е стигнало, след като четирима младежи на 17 и 13 години са се скарали с шофьор.

"Кой и кого е блъснал, и какво е станало - не знам. Сигурно са си наговорили лоши работи. Оказва се обаче, че след този сблъсък, мъжът, с когото младежите се скарват, се оказва цивилен полицай, който по това време не е на работа. След около 5 минути пристигат три полицейски коли и пребиват доста здраво едно от децата. Разбрах, че едно от тях със сигурност се е държало предизвикателно, но не е налитало на бой", разясни Кутев.

Той твърди, че показанията и на другите младежи са били в тази посока: "Каквото и да е направило това дете, то можеше да бъде арестувано, да бъде съдено, можеха да бъдат приложени всички законови мерки срещу него, но тук в съдебната експертиза става въпрос за над 20 рани".

Соцдепутатът се позова и на разказите на тримата младежи, които твърдят, че агресивното хлапе е било бито пред тях и те са снимали побоя, а след това 17-годишният е бил налаган и в районното.

Според Кутев компетентните органи дължат обяснение какво е наложило този груб арест и защо младежът е бил бит от петима полицаи.

"Според мен става дума за превишаване правата на полицаите, но не съм аз институцията, която трябва да го каже", коментира депутатът.

От съдебно-медицинската експертиза пък ставало ясно, че "цялата челна област, както и лявата челно слепоочна област са осеяни с множество петнисти и ивичести охлузвания".

Освен това на главата на момчето има кръвонасядане от около 2 см. Охлузени, с оток и кръвонасядания са и ръцете, и краката на младежа, заключи Антон Кутев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase