Снимка: Булфото, архив

Ресторантите ще плащат такса, ако решат да привличат клиентела с с излъчване на мачове по телевизията. Това ще стане, ако бъде прието предложението на депутатите Данаил Кирилов от ГЕРБ и Емил Димитров от Обединени патриоти за промени в Закона за авторското право и сродните му права, които са внесени в парламента.

Предложеният текст гласи, че радио- и телевизионната организация, която е осъществила първоначалното излъчване или предаване на собствена програма, има право да разрешава срещу заплащане изпълнение на програмата пред публика. В момента такса за излъчване на телевизионна програма пред публика трябва да се плаща от организаторите на проявата или собственика на заведението, само ако хората са платили входна такса.

Идеята е това да важи за всички места, на които се пускат телевизионни предавания пред публика. Размерът на таксата за излъчване на телевизионни програми пред публика ще се договаря между всяко заведение или тяхна представителна организация и сдружения на радио – и телевизионните организации, гласи още предложението, цитирано от "Труд".

Депутатите смятат, че промяната ще доведе до по-добра защита на авторските права в съдържанието на телевизионните и радио програми, които в момента се излъчват публично без да са представени необходимите разрешения за това.

Друго предложение на депутатите предвижда кабелните и сателитни оператори, които разпространяват радио и телевизионни програми, да предоставят данни за броя на абонатите си, като се урежда тази информация да не представлява търговска тайна. Целта е изсветляване на пазара. В момента телевизиите и радиата трудно установяват реалния брой абонати на кабелните оператори, което е важно за да получат справедливо възнаграждение за своите програми.

Коментари Напиши коментар

86

Анонимен

преди 5 месеца

До 69
Аз си плащам данаците та даже и на кучето колко от собствениците на кучета го плащат. А ти си от онези без мнение като ти кажат утре, че ще има данък въздух ще плащаш ли. Всички плащаме данаци но такива измислени и глупави.

85

Анонимен

преди 5 месеца

Тези твърдо искат да си ходят и то не с добро, а по трудния и болезнен начин!

84

Ха-ха

преди 5 месеца

Че то ще трябва и на футболистите да се плащат авторски права