Архив: Булфото

"За да имаме по-чист въздух е необходим политически консенсус и воля за предприемане на непопулярни мерки. Конкретни резултати могат да бъдат постигнати само със съвместни действия на всички институции на национално и местно ниво".

Това е казал министърът на околната среда и водите Нено Димов по повод полученото днес официално уведомително писмо от Европейската комисия, с което призовава България да изпълни изцяло решението на Съда на ЕС от 5 април 2017 г., съобщиха от Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.

Още по темата

Съдът е установил, че България е нарушила задълженията си съгласно Директивата за качеството на въздуха, като не спазва изискванията за пределно допустимите концентрации на фини прахови частици /ФПЧ10/ в атмосферния въздух.

По думите на министър Димов общините са тези, които имат задължението за постигане на нормите за качество на атмосферния въздух, но голяма част от тях все още не припознават този проблем.

"От ключово значение е той да се припознае и като национален и в решаването му да бъдат въвлечени всички отговорни институции с ясното съзнание, че без съвместни, последователни и съгласувани усилия няма да успеем да се справим", е призовал министърът.

От МОСВ припомнят, че за България изискването за постигане на нормите е било поставено още с приемането на страната като пълноправен член на ЕС през 2007 г.

През 2010 г. страната ни е била първата, срещу която Европейската комисия започва наказателна процедура. На 5 април 2017 г. Съдът на ЕС е постановил решение срещу България за неспазване на нормите за ФПЧ10.

С полученото днес официално уведомително писмо ЕК придвижва процедурата срещу България на следващ етап, като все още не се пристъпва към налагане на финансови санкции срещу страната ни.

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 6 месеца

НЕНО ДИМОВ БЕШЕ ДЯСНАТА РЪКА НА РАДАН КЪНЕВ, А СЕГА Е МИНИСТЪР В ПРАВИТЕЛСТВО НА ГЕРБ.
ЗНАЧИ Е ВЯРНО, ЧЕ ИМА ТАЙНА КОАЛИЦИЯ НА ДСБ (ИВАН КОСТОВ) и бойко борисов

8

Анонимен

преди 6 месеца

Никой никога няма да ви каже, че целта е прибирането на вашите пари. Винаги ще твърдят, че работят в името на нещо много важно и полезно за вас - чистия въздух, вашата сигурност, вашето здраве, вашето благополучие, справедливостта и какви ли не други "прекрасни" каузи, защитавани от благородни и чисти подбуди. Само че каквото и да ви говорят, става дума за пари - ако не сте наивни винаги ще помните това.

7

Анонимен

преди 6 месеца

Я направо си кажете какъв данък ще въведете допълнително в името на чистия въздух. В края на краищата хората като дишат, издишват въглероден двуокис и е редно да плащат данък затова, че дишат.