Архив: Булфото
fallback

Държавата спечели дело в Страсбург по жалба за разрушаване на незаконни къщи в Гърмен, информира Министерството на правосъдието и припомня, че преди две седмици ЕСПЧ отхвърлил оплакванията на жалбоподателите по делото "Айдаров и други срещу България".

В жалбата се казва, че семействата Айдарови и Илиеви, български граждани от ромски етнически произход - живеят в кв. "Кремиковци", община Гърмен.

Oще по темата

Земята, върху която се намира кварталът, е общинска и земеделска. През 2011 г. ДНСК констатира, че постройките, в които живеят жалбоподателите, са незаконни и издава заповеди за премахването им.

След отлагане на няколко пъти постройките са разрушени през септември 2015 г., след което е подадена жалбата към Страсбург.

Пред ЕСПЧ жалбоподателите твърдят, че разрушаването на домовете им би представлявало непропорционална намеса в правото им на личен живот, жилище и мирно ползване на техните притежания, както и че не разполагат с ефективно средство за защита.

Твърдят също, че предприетите спрямо тях мерки са били дискриминационни и че решението за разрушаване на къщите им противоречи на забраната за нечовешко и унизително отношение.

Съдът обаче приема, че жалбоподателите е следвало да подадат жалбата си пред ЕСПЧ още през 2011 г., и я отхвърля, тъй като е просрочена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Друг

преди 5 години

Интересно кой е написал жалбите от името на шведите? Някой..бял със сигурност.Същите бели лекари,адвокати за 30сребърника им пишат телкове,подучват ги Други бели Мвр не смеят да ги пипнат,следващите бели в съда не ги осъждат...Значи проблемите ги създаваме белите ,сами на себе си,не да решим някой а..остават завинаги А други бели- ***(е--И)ли .чакат само избори.И ги коткат и ухажват.Повече шведи- по голям електорат

18

Бай Шиле

преди 5 години

Браво!!! Тук щяха и обезщетение да им дадат

17

Един от Северозапада

преди 5 години

"Къща та дори и барака не се строи за часове. Къде са били контролните органи? А да , на бюрата."---На местата са си, контролните органи.Я се опитай ти да построиш ти нещо , на чужда или общинска земя, и виж, какво ще се случи, на 3-тия ден. Друг е въпросът, че някой и м е наредил, да бездействат в тоя случай, както са бездействали и ВиК и Енергоразпределение, когато са връзвани към тях тези строежи. За етническите българи, за това са необходими поне 10-15 документа...

fallback