Снимка: Булфото, архив
fallback

250 служители ще бъдат засегнати, ако бъдат приети преходните и заключителни разпоредби в Закона за бюджета. Това заяви пред БНР министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

С тези разпоредби се правят изменения в Закона за държавния служител и това би засегнало работещите пенсионери в системата, които ще трябва да бъдат съкратени.

Маринов бе категоричен обаче, че слуховете за съкращения на 5000 и повече служители в министерството не са верни.

"Тези слухове целят да създадат напрежение в системата. Едно такова напрежение ще е много лошо за функционирането на системата", заяви  Маринов.

Oще по темата

Министърът уточни, че тези 250 души, които евентуално ще бъдат засегнати, са на административни длъжности, които подпомагат административната дейност на министерството.

Всяко едно по-сериозно оттегляне на служители от структурата ще доведе до известни затруднения, каза той.

"По-големият бюджет за следващата година ще осигури развиване на политиките на министерството", каза още Маринов и добави, че една от основните политики на МВР е насочена към човешкият ресурс.

"Полицаите наистина заслужават да взимат по-големи заплати. Те непрекъснато са изложени на риск, на нападения и съпротива. Тези пари няма да са дадени напразно. Заплатата и възнаграждението е едно от основните неща, които мотивират служителите. Увеличението ще е в рамките на тези 10%", посочи Маринов.

"Някои от синдикатите предлагат да се помисли как да бъде диференцирано възнаграждението, така че хората да имат мотивация да израстват кариерно и да заемат длъжности, които към момента не са толкова привлекателни, заяви още Маринов. Това са вътрешно организационни неща. Като цяло са предвидени 10% увеличение на заплатите", допълни МВР шефът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

"омразен"

преди 5 години

Аз съм от малкото последни "мохикани", новите ИТ навсякъде по държавната администрация за едни обикновенни телефонисти - проблем, телефон, външна фирма, 100 лв. на час. Към всяка адмниистрация има някоя фирма която се е абонирала за ИТ услуги и пей сърце.Не мога да разбера защо трябва едва ли не насила да карат ръководителите да освобождават хората упражнили право - (ЗАКОННО) на пенсия, след като и сега закона за ДС позволява такива служители да се освобождават по преценка на ръководителя?

46

"омразен"

преди 5 години

Аз съм от тези гадни пенсионери, на 51 г. съм , веднага като направих 21 г. в МВР, 2 казарма и 4 години си платих висшето напуснах - а бях даже началник:) на ИТ екип. Сега ( явно до нова година) съм държавен служител - ИТ експерт. Отговарям за хардуер и софтуер за над 5 милиона лева. от 2013 година досега НЕ СЪМ ПОЗВОЛИЛ външен есперт да пипне служебна мишка и клавиатура. Държавата ми плаща 13 лв . на час. Няма проблем, нека ме гони, работа като за мен колкото искаш.

45

Анонимен

преди 5 години

Тези ли 250 човека пречат! Смешно! Пенсионерите, работещи по ЗМВР сигурно са повече, но не всички взимат максимума пенсия! Повечето от пенсионерите работещи по ЗМВР получават непълна пенсия, защото нямат навършени години, т.е получават незначителна част от пенсията. В правото законът трябва да е под кодекса, а у нас законът нарушава кодекса! Май основни неща в праеото се нарушават. На първо място е Конституцията, следват кодексите, законите и т.н.!

fallback