Снимка: архив, БТА

"Булгартрансгаз" ще загуби повече от половината си приходи с реализацията на проекта "Турски поток", стана ясно от изслушването на енергийния министър Теменужка Петкова пред ресорната парламентарна комисия.

По думите й приходите, които дружеството реализира, са около 207 млн. лева годишно, а малко над 125 млн. лева са постъпленията от транзит на природен газ за съседката ни.

От 17 млрд. куб. метра газ, които транзитира българският оператор, 14 млрд. са за Турция, около 2 млрд. за Гърция и малко по 1 млрд. куб. метра за Македония.

Енергийният министър допълни, че вчера Съветът по енергийна сигурност към Министерския съвет е одобрил актуализиране на Енергийната стратегия на България, за да може да се реагира адекватно във връзка с променената среда заради изграждащата се в региона енергийна инфраструктура.

Според Петкова трябва да се инвестира в разширяването на българската газопреносна инфраструктура чрез изграждането на тази част, която ще бъде важна за реализацията на газоразпределителния център на територията на България.

Анализите, които от "Булгартрансгаз" са направили, сочат, че ако това се направи, приходите, които България ще получава от транспортирането на природен газ, биха били около 400 млн. лева на година, предаде БТА.

Приблизителната стойност на една подобна инвестиция би била около 2,8 млрд. лева. Това включва цялата налична инфраструктура, както и 4 компресорни станции, което ще даде възможност освен да се реализират тези приходи, но и България да запази своето стратегическо място на газовата карта на Европа, добави Петкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase