Архив: Булфото

И ДПС взе на мушка вицето Валери Симеонов и му поиска оставката. За разлика от БСП обаче, които искат главата му заради изказването му за майките на деца с увреждания, за който Симеонов използва определението "кресливи", от ДПС искат оставката му след скандала с Държавната агенция за българите в чужбина, чийто шеф Петър Харалампиев и негови подчинени са с обвинения за организирана престъпна група.

"Управляващите носят отговорност за ДАБЧ, като един вицепремиер носи персонална отговорност и това е Валери Симеонов, а ние още в началото на мандата на това правителство твърдим, че такива хора нямат място в него и това е поредното доказателство“, скочи Четин Казак от ръководството на ДПС.

Още по темата

В понеделник след акция в три града на страната бяха арестувани 20 души, начело с председателя на Агенцията Петър Харалампиев. На него му е повдигнато обвинение за ръководене на престъпна група за вземане на подкупи и други престъпления. По неофициална информация в агенцията са издавани документи за български произход срещу подкуп от 5000 евро. При тази тарифа са фабрикувани между 30 и 40 документа на седмица.

Четин Казан сега припомни, че още през юни ДПС поиска да се създаде анкетна комисия в парламента, която да изясни факти и обстоятелства, изнесени в чуждестранни и български медии, за корупционни схеми при даването на българско гражданство.

"Събрахме подписите на всички парламентарни групи с изключение на БСП за създаването на комисията, а и до ден днешен, такава няма“, скочи Казак.

Искането за създаването на анкетна комисия през юни беше заради публикации като например тази във френското списание "Нувел обсерватьор", в което се посочва, че най-малко един министър и вицепремиер от националистите са замесени в корупционната схема.

"Още тогава предупредихме, че е давано българско гражданство на криминално проявени", припомни Четин Казак.

Според депутата от ДПС Хамид Хамид в една нормална държава оставката на вицето след такъв скандал няма как да не бъде подадена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase