Снимка: БТА

Убеден съм, че предстоят по-добри времена и Въоръжените ни сили ще имат ресурс за адекватно осигуряване на задачите в съвременната среда за сигурност. Това каза държавният глава Румен Радев на тържеството по случай завършването на "Випуск Ботевски – II смяна" на Военна академия "Георги Стойков Раковски", предаде "Фокус".

"Днешното събитие е важен ден от вашия живот. Убеден съм, че сте го очаквали с нетърпение и вълнение. Преди 22 години бях също като вас в този строй, с вашите надежди и амбиции. Успехът съпътства тези, които имат реалистични представи за бъдещето", заяви държавният глава.

"Миналата година ви приветствах с откриването на учебната година и споделих с вас някои очертали се според мен тенденции, че в обозримо бъдеще най-сериозният проблем пред Въоръжените сили - некомплектът на личния състав, няма да бъде решен. Напротив, че е твърде вероятно да се задълбочи. Че социалният статус на военнослужещите няма да бъде повишен или ако това стане, няма да бъде в тон с вашите очаквания. Че проектите за превъоръжаване няма да се реализират. Че остарялата техника ще се поддържа все по-трудно и ще продължава да ви налага ограничения за прилагане на съвременни тактики, техники и процедури и ще продължава да ни отдалечава от нашите съюзници като съвместимост", заяви президентът пред завъроващите. 

Той посочи пред курсантите, че  ще разполагат със значително ограничен ресурс, за да водят пълноценна и реалистична подготовка.

"Рискът при изпълнение на вашите служебни задължения ще продължава да расте. Доколко тези споделени от мен тенденции миналата година са реалност днес и ще бъдат в сила утре, ще прецените сами. Но едно е ясно, уважаеми випуслници, пред вас е път, осеян с предизвикателства. Път, по който от вас ще се изисква все повече", заяви президентът.

Той посочи, че пред армията стои предизвиквателство да се изградят съвременни отбранителни способности при ограничени ресурси.Вашите подчинени ще очакват от вас не само да ги командвате, а да ги браните и мотивирате в една сложна и динамична среда.

"Българският народ ще вижда гарант за своята сигурност. По този нелек път ще успеят тези, които са усвоили най-важните уроци на Военна академия, написани от славни поколение преподаватели и слушатели преди вас - да не разчитате само на добрата основа, която ви предоставя Академията, а да продължавате неотклонно да търсите нови знания и подходи през цялото си кариерно развитие. Да останете верни на своя осъзнат избор да служите на народ и отечество. Убеден съм, че предстоят по-добри времена, че българският въоръжени сили ще имат ресурс на осигуряване, адекватно на задачите в съвременната динамична среда за сигурност", коментира президентът Румен Радев.

"Пожелавам смелост, чест и достойнство по вашия командирски път. Да си български офицер е призвание", каза още държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase