Снимка: Reuters, архив

5 стотинки надценка за един хляб си начисляват производителите, а търговските вериги печелят по 30 стотинки от самуна. За да се сложи край на това депутатите от ВМРО внесоха в парламента свой поправки в Закона за защита на потребителите.

Още по темата

Заявка, че ще го направят, воеводите дадоха още в края на септември, когато земеделският министър Румен Порожанов хукна на спешни срещи с големите търговски вериги, за да ги моли да не вдигат цените на насъщния.

Те обещаха, че доколкото зависи от тях, хлабът няма да стане непосилен за българина, но поскъпването му стана факт.

Основните аргументи на хлебопроизводителите за това са по-високите изкупни цени на пшеницата, скока в цената на горивата и увеличението на минималната работна заплата.

Според депутатите от ВМРО има начин да се сложи ред при ценообразуването, когато става въпрос за най-основните хранителни продукти, които присъстват на всяка българска трапеза, а и са основни за поминъка на пенсионерите.

В мотивите си към поправките в закона те посочват, че проблемът не е само при хляба. Подобно съотношение на надценките – 1/6, съществувало и при млечните продукти.

Освен това производителите поемали брака, а и плащали допълнително за складиране на стоката им, за реклама...

Стоките от първа необходимост в същото време са едва 1% от оборота на търговските вериги, които държат около половината в търговията на дребно.

Така че намаляването на надценката на основната за българина храна, в никакъв случай няма да удари печалбата на веригите заради ниския дял от оборота им.

Заради това те искат да се определя максимална надценка на стоките от първа необходимост.

Министърът на икономиката, по предложение на министъра на труда и социалната политика, може в срок от 12 месеца да определи със своя заповед максимална надценка/и на стоките от първа необходимост, като процент от доставната им цена, с цел защита на икономическите интереси на потребителите, при наличие на социални и икономически обстоятелства, които да налагат това, пише в предложенията за изменение на закона на ВМРО.

Надценките трябва да са съобразени с обичайните разходи по продажба на стоката в съответната категория търговски обект, е записано още в проекта за допълнение на Закона за потребителите.

Ще е "стока от първа необходимост", както и задълженията на търговците и производителите, ще се определя с наредба на Министерския съвет.

За ВМРО безспорно това са хлябът, киселото мляко, прясното мляко, сиренето, кашкавалът "Витоша", пилешкото и свинското месо, яйцата, брашното, олиото - при това всичко все от български производители.

Коментари Напиши коментар

42

Ehoi

преди 6 месеца

Keksa i limonadata po kolko evro sa?!

41

Ufda

преди 6 месеца

Ami kade e gazovoto parno otoplenie na bulgaristan, ma kizim?! Ooooo. Barem chetnicite dali imat gazovo parno otoplenie da ne im mraznat doganchovite pera...?!

40

Haydy

преди 6 месеца

Pozor! Sram! Ami to nema nito edna bg, tr, ru, gr, ro gazeta daje....ma kalinke?!