Снимка: архив, Булфото

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов обяви, че именно той е предложил Петър Харалампиев за директор на Агенцията за българите в чужбина.

"Петър Харалампиев представлява едно гражданско сдружение, което е активно в обществото. Тъй като неговото сдружние претендираше, че е патриотично, ние сме го поканили. Оттук нататък номинацията му е от самото сдружение "БГ патриот". Те го предлагат за две неща - областен управител на София или директор на Агенцията за българите в чужбина. Тогава моето предложение беше не областен управител на София, а директор на Агенцията за българите в чужбина. Аз съм го предложил за този пост", обясни Каракачанов, но призна, че това е било грешка.

Още по темата

"Преценката беше моя, че е по-добре в Агенцията за българите в чужбина, защото областният управител е изключително тежка работа и би следвало там да търсим друг човек", каза още той и добави, че Харалампиев и неговото сдружение години наред са били активни в ораганизиране на концерти и благотворителни културни мероприятия в Македония, Западните покрайнини и Украйна.

Попитан дали е имал доверие на Харалампиев, Каракачанов отговори, че допреди човек да се издъни, би следвало да си сигурен в него.

"Бил съм сигурен и съм смятал, че там ще се справи по-добре, отколкото като областен управител на София", добави той пред bTV.

"Къде има корупционни схеми? Там, където проблемите се решават трудно. При всички тези години ние сме настоявали етническите българи да получават гражданство по облекчена процедура", посочи воеводата.

Каракачанов заяви, че е предупредил Харалампиев заради забавянето на преписките в ДАБЧ.

"Бавиш преписките, възниква недоволство и много вероятно ще възникнат съмнения, че тези препискисе бавят, за да може някой да дойде и да предлага разни услуги. Не прави подобни глупости. Това са предупреждения, които съм му направил", уточни Каракачанов.

Попитан дали лично той трябва да понесе политическата отговорност за назначаването на Харалампиев, Каракачанов отговори: "Може ли да гарантирате за всеки един човек, когото познавате и когото смятате, че в даден момент може да свърши някаква работа и след това той се е издънил - носи си последиците".

"„Ако се докаже, че аз или ВМРО сме получавали пари от българското гражданство, ще си носим последствията. За много неща може да сме виновни ние, политиците и аз като политик. Едно нещо не съм си позволявал в живота си, нито ВМРО в последните 20 години, откакто аз съм начело - не сме си позволявали да правим компромис с каузата българи в Македония или да търсим някакви дивиденти там. Ако някой го докаже - няма проблем, веднага си поднасям оставката, веднага си нося политическата отговорност. Това означава политическа отговорност. А не в един момент аз да поемем отговорност за едни клевети, които не се вярни", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase