Снимка: БТА
fallback

Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ ще бъдат усъвършенствани между първо и второ четене в Народното събрание. Целта е те да бъдат съгласувани помежду си, да бъде направено едно работещо и добро законодателство за хората с увреждания, което има широка обществена подкрепа.

Това стана ясно от думите на социалния министър Бисер Петков и на председателя на парламентарната комисия по труда и социалната политика Хасан Адемов след заседанието на комисията, която одобри с пълно единодушие на първо четене двата законопроекта.

Oще по темата

Бисер Петков изрази удовлетворение от това, че социалната комисия единодушно подкрепи двата законопроекта, което според него е признание за няколкомесечен труд на голям екип от хора. Двата законопроекта целят да подобрят живота на хората с увреждания, каза министърът, цитиран от БТА.

По думите му те ще бъдат подобрени между двете четения, има необходимост и за по-добро съгласуване помежду им. Законопроектът за личната помощ трябва да има лимити за 2019 година, както е отразено в плана за действие по приемане на законодателството за хората с увреждания, подписан и от финансовия министър.

Председателят на социалната комисия Хасан Адемов също изрази удовлетворение от единодушието по законите. Само преди няколко седмици въобще не можеше да се говори за такъв консенсус, допълни той.

Адемов отбеляза, че между първо и второ четене депутатите ще се опитат да направят закон, който да проработи и да бъде част от решението на проблемите на хората с увреждания. Многократно сме заявявали, че няма как само с този закон или с няколко закона да решим всички проблеми, но първите стъпки са направени, допълни той.

На заседанието стана ясно, че в Закона за хората с увреждания се предвижда ресорният вицепремиер Валери Симеонов да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

В отговор на въпрос как ще се приеме това от хората с увреждания, Бисер Петков каза, че законът залага реализирането на хоризонтален характер на политиките, нормално е да се повиши нивото на председателството. В момента председател е социалният министър.

Говорим за бъдеще време, това е мярка занапред, каза Петков. Темата коментира и председателят на социалната комисия Хасан Адемов, който е и депутат от ДПС. Той посочи, че това е въпрос извън компетенциите на народните представители, позицията на ДПС по този въпрос е ясна и няма смисъл от коментар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

97

ХХХ

преди 5 години

Волен Сидеров шеф на БХК ? Особено преди като беше казал онова за ромите и сапуна ? Същата работа !

96

ХХХ

преди 5 години

За пореден път ви казвам че подобни неща не се правят случайно, а нарочно да се натърка носа на българина и да види че не той има последната дума в тази държава ! След думите на Валката в никоя нормална държава нямаше да го държат във властта дори камо ли да го назначат на подобен пост ....но тук се доказва на народа че е под диктатура и да си трае !

95

Оруел

преди 5 години

Това е подобно както Саудистка арабия беше председател на комисията з аправата на жените в ООН!

fallback