Снимка: архив, БТА

Премиерът Бойко Борисов заяви, че казаното от заместника му Валери Симеонов за майките на деца с увреждания е недопустимо и се извини за думите на вицепремиера.

"Това, което Симеонов е казал, е недопустимо. Езикът не е правилен, нещастието на хората не бива да се използва както от БСП, така и от Симеонов. Не може на гърба на тези хора да се гради политика. Мога само да се извиня заради думите на Симеонов", коментира Борисов.

Още по темата

Вицепремиерът каза по-рано, че "една група кресливи жени" са спекулирали с децата си.

"Манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тея уж болни деца без грам майчинско чувство, грижа за тях. Просто ги използваха по най-безсъвестния начин за постигане на техните чисто материални цели," каза Симеонов.

Премиерът Борисов припомни, че е поел ангажимент към майките на деца с увреждания до другия петък.

"Когато дойдоха с проблем майките на деца с увреждания, се отнесох с уважение. Изпратих двама министри, дадохме си срокове, сряда, която идва, ще влезнат двата закона. Моят ангажимент, който съм поел, е до другия петък", каза премиерът пред журналисти.

"Аз мога като премиер и като човек да им кажа едно голямо извинявай – заяви Борисов. - Познавам езика на Валери Симеонов, но не съм му адвокат. Да излезе и да обясни какво е имал предвид, крайно време е всеки да си мери думите. Това касае и БСП", продължи Борисов.

"Какво са направили БСП за тях през десетилетията, за да излязат сега да казват, че тази система ги убива? Наложи се ние да платим техните подписи под реакторите за Белене, за КТБ, а щяхме да дадем парите за тези хора", каза още премиерът. 

Това е демокрацията, заяви Борисов в отговор на въпрос, свързан с обсъждания вот на недоверие към правителството. „Не знам партия, управлявала десетилетия, да говори за качество на здравеопазването. Мигар не знаем какво беше качеството на здравеопазването по тяхно време. Ако намери човек връзки до аптеката на Правителствена болница, може да си купи хапче, иначе аспирин и аналгин“, каза Борисов.

„Много министри се смениха в тази сфера, защото ми се иска на базата на огромните пари, които се изсипват в здравеопазването, да се направи система, която действително да стигне до пациента и съответно лекарите, санитарите и медицинските сестри да са добри. Над 4,7 млрд. лева са в тази система. Видяхте как може да се допусне да се опитват да крадат от лекарства (за онкоболни). Всички знаем за Хипократовата клетва, но явно и там, като навсякъде, има такива и срещу тях трябва да се борим“, заяви премиерът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase