Снимка: Dnes.bg

Увеличението на максималния осигурителен доход ще има двояк ефект – от една страна повече пари в бюджета, а от друга по-големи разходи, защото някои от плащанията са свързани с него.

Това е и причината винаги да се е подхождало много внимателно към подобна мярка, призна социалният министър Бисер Петков.

След среща при премиера Бойко Борисов на синдикатите стана ясно, че максималният осигурители доход ще се увеличи с над 15% до 3000 лв. догодина. Той е свързана и с максималните пенсии.

Таванът и на новите, и на вече отпуснатите пенсии няма да отпада, но ще бъде увеличен от сегашните 910 лв. на 1200 лв., стана ясно след срещата. Общо 41 хил. души ще усетят увеличението от 1 юли 2019 г.,

Бисер Петков припомни, че от няколко години максималният осигурителен доход е бил 2600 лева и синдикатите от няколко години поставят въпроса за скок на този доход.

Сега ще има повече приходи в общественото осигуряване, но ще има и скок на разходите, които са свързани с максималният осигурителен доход като най-голямата пенсия и краткосрочните обезщетения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase