Снимка: МС

Заради критиките на Светия Синод към двата законопроекта за вероизповеданията премиерът Бойко Борисов отиде на крака при владиците, за да обсъдят въпроса.

Още по темата

Той се включи в срещата на депутати от ГЕРБ, Обединени и ДПС с митрополитите заради критиките на Светия Синод към редица разпоредби в двата проекта – единият внесен от ГЕРБ, БСП и ДПС, и другият - от "Обединени патриоти".

След разговора Бойко Борисов и Западно и средноевропейският митрополит Антоний заявиха, че е преминала в дух на консенсус и разбирателство.

Още днес петима от владиците ще вземат участие в заседанието на парламентарната комисия, където ще се обсъждат промените в закона.

Премиерът Борисов и митрополит Антоний увериха, че по спорните точки ще бъде постигнат консенсус, след като и двете страни ги обсъдят в работна група.

По-рано към стана ясно, че работна група ще обсъди двата законопроекта за вероизповеданията.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ - един от вносителите, посочи, че повечето забележки са отправени към законопроекта на патриотите.

Според Йордан Цонев от ДПС има консенсус в българския парламент да се осигури финансиране на вероизповеданията.

"Това се случва за първи път от 30 години. Материята е много деликатна, защото наред с финансирането трябва да затворим и някои врати за външно влияние, които засягат националната сигурност", каза той.

Светият Синод се противопостави срещу увеличените правомощия на дирекция "Вероизповедания" в Министерския съвет, като настояха, че такова вмешателство не е имало дори и по времето на комунистическа България.

Според Синода поставената цел "контрол на даренията и финансите на вероизповеданията" е груба намеса на държавата във вътрешния живот на религиозните институции и противоречи на Конституцията. Категорично е възражението срещу деклариране на банковите сметки на религиозните институции пред Сметната палата, както и срещу това държавният административен орган да събира информация за религиозните убеждения на отделни граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase