Снимка: Архив, Булфото
fallback

Кандидатът за член на Конституционния съд Красимир Влахов се обяви за възможността гражданите сами да сезират КС. И за това пред правната комисията в НС той поиска дебатът за индивидуалната конституционна жалба да бъде възобновен.

В този час депутатите от комисията изслушват единствения кандидат от квотата на Народното събрание.

Влахов обаче уточни, че възможността за сезиране на КС от хората не може да го превръща в четвърта инстанция и предлага като своеобразен филтър за това да са съдилищата в страната.

КС не принадлежи към нито една власт, каза Влахов и допълни, че в основите на решенията му не могат да стоят политически мотиви. КС е не просто гарант на Конституцията, а и гарант на демократичния преход, посочи Влахов, цитиран от БТА.

Не може с тълкувателни решения КС да пише закони, посочи още Влахов. Той е на мнение, че КС трябва да може да пита и Съда на Европейския съюз, каквато практика сега няма.

За Крум Зарков фактът, че Влахов е единствен съдия, отслабва неговата кандидатура, защото нямало състезателност. Така от думите му стана ясно, че БСП ще гласува с "въздържал се". Всички други подкрепиха Влахов.

Влахов бе председател на районния съд в София, а след това и заместник-председател на ВКС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 5 години

Нали е срещу Лозан Панов и са в постоянен конфликт, дали трябва да се поддържа статуквото и Влахов е твърдо в подкрепа на статуквото и мафията!Демек всички врагове на Панов са приятели на Бойко, герб и дпс.

2

баба мара

преди 5 години

кс е без авторитет сред обществото така че и магаре да сложат ще го гласуват

1

Анонимен

преди 5 години

Наздраве, Влахов!

fallback