Снимка: БТА

Закодирано ли е в посланието на президента Румен Радев за единение на нацията или е зародиш на нова политическа партия, оглавявана от него?

Редица анализатори твърдят, че президентът е на "полусъединител", сиреч е готов да се впусне в политиката.

"Идеята му за единение на нацията е едно красиво послание. Нашата нация е тотално разделена и скарана сама със себе си. Този призив бе отправен и от Георги Първанов. Тези идеи се сблъскват с враждебната политическа вълна в България. Разделението дойде след 1990 година", отбеляза журналистът Валерия Велева.

Уви, според нея този призив звучи по-скоро популистки, отколкото наистина.

Още по темата

"Президентът каза, че 9 септември трябва да стане датата на българското помирение. Това няма как да стане, тъй като има кръв и от едната, и от другата страна. Докато историята не бъде прочетена правилно – единение няма да има", категорична бе тя в "България сутрин".

Велева посочи, че е хубаво президентът да се среща с всякакъв вид кръгове и утвърдени личности в обществото.

"Глупаво е да смятаме, че от тези кръгове може да се роди партия. Радев е достатъчно мъдър, за да не повтори грешките на тези пред него. Създаването на партия е тежък къртовски труд. В екипа на президента не виждам хора, готови за нещо подобно. Ако започне партийна кариера, то Радев не може по конституция да остане президент", каза журналистът пред Bulgaria ON AIR.

"В момента, в който Радев слезе от президентския си пиедестал и се впусне в партийния живот, рейтингът му няма да остане толкова висок. Радев е анти-ГЕРБ. Той има пълното право и основание да дава оценката си за политическата ситуация в страната. Той не е длъжен на БСП по никакъв начин", изтъкна още Валерия Велева.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase