Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Червената шефка Корнелия Нинова не забрави преврата на комунистите от преди 95 години.

"Днес е 23 септември. Почитаме онези мъже и жени, които дадоха живота си в антифашистката борба, които са били водени от чисти идеи и са мечтали за справедливо и солидарно общество, за благоденствието на всеки човек", написа тя в социалната мрежа Facebook, цитирана от пресцентъра на партията.

Oще по темата
"Никой не е забравен, нищо не е забравено"- ни задължава да сме непримирими днес към всяка проява на фашизъм, на насилие и на разединение, посочва тя.

Септемврийското въстание от 1923 г. е организирано от Българската комунистическа партия (тесни социалисти) под натиск от Коминтерна, като опит за сваляне на режима на Демократическия сговор, установен с Деветоюнския преврат.

В него се включват също така леви земеделци и анархисти. Въстанието е насочено към "установяване на работническо-селско правителство“ в България.

Септемврийско въстание като понятие е наложено от българската марксистка историография.

Съвременната историография, като отчита организацията, мащабите и резултатите, характеризиращи септемврийските събития от 1923 г., ги окачествява като Септемврийски бунтове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

175

Кина

преди 5 години

Едно от многото им престъпни деяния от миналия век и имат наглостта да искат почит към уродливото им поведение ! А тогава , в интерес на истината "великите" организатори на безредиците(спонсорирани отвън) спасиха мизерните си кожи, панически бягайки в чужбина.

174

смях в залата

преди 5 години

Пролетарии от всички страни - извинявайте!На свръхбогатите въобще не им пука за пролетариите.Просто Нинова има фикс идея да си купи остров не къде да е а в Гърция. И сега прави всичко възможно да се докопа до обществените средства с едничката цел - да злоупотреби. А на такива измислени "антифашисти" ще им залепне стомаха на гърба от глад ако дойде някой Жан Виденов .

173

безпартиен

преди 5 години

Като чуя за БСП и изтръпвам от ужас ако дойдат на власт. БСП това са Орешарски, Виденов, заплати по 3 долара на месец, купонна система и режим на тока!От БСП имам по голям страх отколкото евреите от Хитлер!По времето на Виденов цяла България беше един голям концлагер. А по времето на Орешарски единствените печеливши бяха полицаите защото им платиха извънредният труд (побоите над протестиращите). Ако искате всичкият този ад да се върне гласувайте за БСП!

fallback