Бойко Борисов и Георги Първанов. Снимка: МС
fallback

За общобългарска позиция за понятието "обща история" с Македония настояха от АБВ на среща с премиера Бойко Борисов. Според партията бъдещето на съседката ни не може да минава през грабеж на българската история и поругаване на фактите.

На срещата, на която са присъствали представители на МВнР и на мултидисциплинарната комисия, от АБВ са поискали развитие на Договора за добросъседство от гледна точка на националния ни интерес. От партията изразили и резерви за предлаганите имена за решаване на спора за името с Гърция – Илинденска Македония и Северна Македония, обяви Румен Петков.

Според Георги Първанов най-големите поражения в македонската политика на България идват от противопоставянето между българските партии, именно заради това от АБВ искат единна позиция по темата. Той оцени позитивно и подписания договор с Македония, и общите празнични чествания, но предупреди, че трябва да се вземат мерки, за да се предотврати възможно негативно развитие.

От АБВ очакват посегателството върху българската история да продължи и това по думите на Първанов категорично налага да бъде направен нов прочит на договора, който беше подписан - в частта "обща история".

"Нашето мнение е, че Илинденското въстание по своя характер е българско и мога да го докажа със стотици документи, с публикации", посочи той.

Първанов предложи и примерен текст на обща позиция, който да бъде записан: "Имаме обща история, чиито корени са в Средновековието, минават през общите борби на Възраждането, включително и до първите десетилетия на 20 век, включително Илинденско-Преображенското въстание и това, което е общото за тези векове, е българското национално самосъзнание на населението в тези райони, на населението от днешните България и Република Македония. Общи са националните цели и задачи".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Наложително е

преди 5 години

да се говори за Заповедите от 1947г. на Г.Димитров и ВЧервенков по настояване на СТАЛИН да се обособи държава Македония в СФРЮ и задължително Пиринският край да се инструктира населението, че са македонци.ЗАЩО ПЪРВАНОВ-ИСТОРИК не казва ИСТИНАТА, че КПСС и БКП( ТЯХНОТО) ни доведоха тези НЕПРИЯТНОСТИ??? 45 г. ОБРАБОТВАНО съзнание в Пиринския край и в държавата Македония в СОЦИАЛИСТИЧЕСКА РЮ.ПРЕМЪЛЧАВАНЕТО е УЖАСЯВАЩО! За да защити столетницата и командира- КПСС-СССР.Още живеят с мечти по Русия.

13

Анонимен

преди 5 години

Въведете им визи на фиромите, не им раздавайте паспорти, взимайте им ускорено, досега раздадените, не ги обучавайте в бг университети, не им давайте работа тук, не им предоставяйте преференции при търговски сделки и др. Само това е нормалното отношение към тях, другото е лигавщини и грешки. Време е вече за масов, всенароден протест пред министерството, да им се изземат нашите паспорти. Нямаме намерение да страдаме заради продажни чиновници, слушайте нашия народ, скоро ще ви потърсим сметка

12

House M.D.

преди 5 години

Лидерът на АБВ се казва Гоце и няма презиме и фамилия. В АБВ са се събрали доказани престъпници като Мишето, който въведе голодомор в армията само за да може да върти далавери със скъпи алкохоли с парите за храна на гладуващите наборни военнослужещи.

fallback