Снимка: БТА, архив
fallback

До края на юни 2019 г. трябва да се изпълнят мерките в приетия от правителството днес план във връзка с присъединяването ни към Валутния механизъм II (ERM II) и към Банковия съюз. Целта на страната ни е това да стане до юли следващата година.

Освен приемане на редица законови промени от парламента, мерките се изразяват в засилване на надзора в банковия сектор чрез тясно сътрудничество с Европейската централна банка, засилване на надзора върху небанковия финансов сектор (пенсионни фондове и застрахователни дружества), засилване на рамката за борба с изпирането на пари, модернизиране на рамката за управление на държавните предприятия и др.

Oще по темата

Изпълнението им ще осигури спазването на предварително поетите ангажименти в области на политиката, които са от голямо значение за плавния преход към ERM II и към Банковия съюз, съобщиха от правителствената пресслужба.

Крайният резултат ще е да се въведе еврото след изпълнение на всички критерии за конвергенция, в съответствие с член 140 от Договора за функционирането на Европейския съюз.

Намерението на страната ни за кандидатстване във Валутния механизъм вече получи политическа подкрепа от Еврогрупата.

Според заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис, отговарящ за единната валута, финансовата стабилност, финансовите услуги и капиталовите пазари, България може да влезе в еврозоната три години след постъпването в т. нар. чакалня - механизма ЕRМ II. 

Очаква се следващото лято Европейската централна банка (ЕЦБ) да обяви оценката си за готовността на нашата страна да премине в изчакване.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

68

ad

преди 5 години

Дали е добре или не влизането в чакалнята няма да коментирам. Спомням си обаче, че още при първият мандат на Борисов това беше обявено като приоритет. Сега виждам, че до средата на следващата година ще има план. Като българин бих желал да ми се обясни какво беше свършено в тази насока за последните 10 години...айде май време е да си ходят, че само да слушам по тв колко е добре някакси не върви. Време е за реални действия, реални реформи и реални политици, а не мутри-тарикати.

67

Анонимен

преди 5 години

Най- бедната и скъсана страна иска да се присъедини, а други мераклии няма. Каква по- ясна оценка за еврозоната. И за да не станат за смях и подигравки няма да ни вземат. България страда от имиджа си, а хиените от ЕС имат нужда от черна овца- да я заричат за корумпирана, да я стрижат публично и да всяват респект като негативен пример.

66

Коки

преди 5 години

Странното е, че този трети път ни управлява. Гледам повечето го плюете около 90 процента, а как става Премиер 3 пъти. За мен също герб е мафиотска структура и най-антибългарското правителство е това.

fallback