Снимка: bgonair.bg

Министърът на културата Боил Банов не възнамерява да подава оставка заради пожара в Царските конюшни. Това стана ясно от изказването му пред репортер на Bulgaria ON AIR.

Неговата оставка бе поискана заради забавяне на вписването на Царските конюшни в списъка с обектите от национално значение. Основната версия е, че палежът на емблематичната сграда е умишлен.

"Въобще не се бави, а е в ход процедурата. Ако има някакви спънки, те са в многото неизяснени собственици и дела които водят. Правим процедури, на които смислът е като дадем статут, той да не бъде обжалван в съда и да падне след два месеца. Целта е да издирим всички собственици, да спазим закона", заяви министър Банов.

"Седя зад това, което правя, искам да продължа да го правя", отговори той на въпрос за поисканата му оставка.

Той посочи още, че цялата сграда е в трета охранителна зона на София още от 2015 г. и там не може да се случи нищо като инвестиционно намерение, което да промени нейния облик.

Министър Банов подчерта, че дори да беше обявена преди месец за паметник от национално значение, сградата щеше да е под същия охранителен режим.

"Бесен съм от това, бесен съм, че гори културна ценност. Разбирам обществото, което също е бясно. Помагаме с каквото можем, но не можем да осигурим физическа охрана", заяви още Боил Банов.

Министър Банов изрази надеждите си, че МВР ще положи усилия за възстановяване на опожарената част от сградата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase