Снимка: архив Булфото
fallback

Българските въоръжени сили са в състояние със затруднения и повишен риск да изпълняват задачите си по мисиите по гарантиране на суверенитета, независимостта и териотариалната цялост на страната. Поради системния финансов недостиг, нарастващата неокомплектованост с личен състав и остарялата бойна техника отделни задачи се изпълняват с органичения. Това са основните изводи от доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на България през 2017 г., който парламентът прие с 94 гласа "За", 28 "Против" и 24 "Въздържал се".

Основните проблеми са неокомплектоваността с военнослужещи, недостатъчното ресурсно осигуряване на въоръжените сили, затрудненията по поддържането и развитието на отбранителните способности.

Oще по темата

Като мерки за решаването на проблемите военното министерство ще работи за стратирането на трите основни проекта за модернизацията на армията. Също ще фокусира усилията си върху попълване на вакантните места във въоръжените сили и окомплектоване на доброволния резерв. МО ще работи и за увеличаването на бюджета за отбрана на 2 на сто от брутния вътрешен продукт до 2024 г.

Опозицията обаче не остана доволна от доклада и настоя, че той е формален и трябва да бъде преработен.

"Още от резюмето на доклада ние не сме съгласни с основния извод, че въоръжените сили изпълняват задачите си със затруднения и повишен риск. Българската армия е парализирана, тя не е в състояние да изпълнява конституционните си задължения. Това е един формален доклад, който трябва да бъде преработен. Докладът замита проблемите", настоя червеният Николай Цонков.

От ДПС пък обявиха, че ще се въздържат и обвиниха, че докладът демонстрира негативните последствия от недалновидната политика в последните години.

Според управляващите пък и в темата за отбраната поблясват политикански изказвания. Шефът на комисията по отбрана ген. Константин Попов настоя, че докладът е коректен и изводите от него са на място. По думите му критиките от опозицията означават, че тя няма доверие във военното ръководство.

Владимир Тошев от ГЕРБ пък коментира, че това може би е най-критичният доклад от последните години и каза, че той е еманация на труда на много специалисти.

Военният министър Красимир Каракачанов отсече, че по време на дебатите не е чул нищо градивно от опозицията, а само квалификации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

професионалист

преди 5 години

Офицери,сержантите,войниците и цивилните служители работят добре като в останалите армии.Виновни за плачевното състояние на армията ни са всички корумпирани политици(крадци)от 1989г. до сега и част от генералитета,които за да останат на високите си позиции бяха и са готови на всичко.Заради това навеждане армията е на такъв хал.

20

Анонимен

преди 5 години

Tурция преди около седмица продаде 30 военни хеликоптера на собствено производство на Пакистан.

19

Редник

преди 5 години

Прибавете към заглавието:Нереформирано и корумпирано ръководство. Остарели всезнайковци които си имат пиарки. Ограничена мисъл.

fallback