Снимка:
fallback

Важно е да се покажат резултатите от анализите, които са направени и в България, и в тази френска лаборатория относно чумата по животните в България, заяви в студиото на "Денят ON AIR" евродепутатът от ПЕС Момчил Неков.

Той настоява да бъдат показани документи, които да казват точно кои животни, в кои стада и в кои населени места са заразени, защото липсата на информираност, за която признаха и властите, плаши хората и призова управляващите да не си "измиват ръцете с Брюксел".

"В тази директива 119, в чл. 5 се твърди, че ако има заразено животно, стадото се евтаназира, но само това стадо", подчерта Неков.

Той настоя, че у нас няма резултати от анализи дали има заразени животни, а освен това според европейската нормативна уредба, умъртвяването е за точно определено стадо, другите в населеното място се поставят под карантина в радиус от 3 километра, а в радиус от 10 километра територията се поставя под наблюдение.

Евродепутатът беше категоричен още, че според същата директива заразените животни трябва да бъдат горени, а не заравяни, както се прави в село Шарково.

Момчил Неков изрази и съмненията си за независимостта на френската лаборатория, според която имало наличие на чума по животните в Странджа. Той обясни, че се е опитал да се свърже с въпросната лаборатория, но това не може да стане нито по телефон, а отговор по имейл все още очаква.

"Твърди се, че тези резултати са анонимни. Не може да се свърже животно с определен резултат. Този резултат може да е отвсякъде", настоя Неков пред Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Анонимен

преди 5 години

Каква информираност искате??? Да има време някой *** да продаде месо или животно някъде из България. Резултатите са ясни - ИМА ЧУМ.А!!! За съжаление, някой е внесъл месо от заразено животно (гледано халал заради Рамадан). Тук виновни са МИТНИЧАРИТЕ, а всички знаем по какви "правила" се назначават!

37

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен Това с купуването на животни е кьор фишек. Искат да изкарат стопаните тарикати и настройват народа срещу тях. Да не се окаже , че сами са изфабрикували пробите, тогава.... Какви са тези тайни и загадки.

36

Анонимен

преди 5 години

Браво , господине, че разследвате!

fallback