Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Общ преглед
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов откри в Националния военноисторически музей изложбата "Спасените бойни знамена на Българската армия".

Експозицията слага началото на отбелязването на 140 години от създаването на Българската армия, свързана е и със 100-та годишнина от края на Първата световна война. За първи път са представени оригиналите на всички спасени бойни знамена на българските полкове, участвали в Първата световна война, които се съхраняват в НВИМ.

Факт е, че нито едно българско бойно знаме не е било предадено на враговете, които сме побеждавали буквално часове преди да трябва да се предадем по политически причини. Специални патрули са организирани от тези войници и офицери, които трябва да бъдат оставени в плен, които укриват знамената и ги пренасят на свободна българска територия, припомни историята Каракачанов, цитиран от БТА.

Хубаво е това да се знае от поколенията, каза министърът, който добави, че българската младеж десетилетия е била обучавана в какви ли не измислени ценности и теории, но героизмът, славата на българското оръжие, честта и достойнството на българския войник и офицер, с които са защитавали българската държава и национални идеали, като че ли и до ден днешен остават встрани от държавната политика за възпитание на младите български поколения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар