Снимка: Булфото, архив
fallback


От години в България се говори за електронното гласуване и въпреки обещанието, че на изборите за евродепутати догодина това ще е факт, дистанционното гласуване изглежда като далечна мечта.

Тази алтернатива плахо започва да печели все повече привържаници. Все повече страни въвеждат механизма, а нарастващата дигитализация във всички сфери от живота и големият брой българи в чужбина, правят електронното гласуване все по-търсен и желан вариант.

Ще успеем ли да спазим законите и дистанционното гласуване да стане факт от догодина - в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR коментират Цветозар Томов и Камелия Нейкова от ЦИК, както и експертът по електронно управление Божидар Божанов.

Експертите са категорични - без електронна система за идентификация, няма електронно гласуване. Системата, обаче, много закъснява, а проточената процедура носи със себе си и други последици. За да можем да гласуваме електронно, първо факт трябва да станат новите лични карти с чип, които да служат за нашата електронна идентификация. В интернет се появиха спекулации, обаче, че ще можем да гласуваме електронно и с банковите си карти. Възможно ли е това?
Oще по темата


"Искам да стане ясно за всички, че това категорично не е вярно. Електронната банкова карта е само вторично, допълнително средство за идентификация", заяви в предаването Камелия Нейкова от Централната избирателна комисия.

Какво трябва да направи държавата, за да може електронното гласуване да е факт от догодина?

Освен това ЦИК ще трябва да наблегне много на това как точно ще се случва процедурата. Разяснителната кампания е критично важна, но това няма как да се случи докато технически не е ясно как ще се гласува, категорични са от избирателната комисия.

Експертът по електронно управление, обаче, е категоричен, че няма нужда системата за електронно гласуване да чака изграждането на тази за електронна идентификация.

"Тя може да бъде изградена по-рано и след това да бъде свързана", коментира Божидар Божанов.

Техническото задание на системата за електронно обсъждане, обаче, е обект на обществено обсъждане към момента, което би трябвало да приключи до средата на август. Ще можем ли скоро да гласуваме дистанционно?
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 5 години

Изборите са преброяване на глупаците

14

геро

преди 5 години

то па некой се утепал да гласува за крадливи ***

13

(-_-)

преди 5 години

Пак ли ще стрижете овцете, тоя път с нови лични карти?

fallback