Снимка: Bulfoto, архив

"Отличен" 6 написаха председателите на Европейския парламент и Европейската комисия Антонио Таяни и Жан-Клод Юнкер на българското европредседателство.

Антонио Таяни очерта като най-голям успех на европредседателството ни Западните Балкани и изрази надежда да продължим да работим по въпросите с бежанците и миграцията.

Борисов прие похвалите от представителите на целия политически спектър в залата. Той подчерта, че сме постигнали 41 от общо 105 споразумения. Комплиментите за българското председателство не трябва да ни заблуждават, каза на конференция в София президентът Румен Радев. Според него състоянието на Европейския съюз е такова, че Брюксел може да си позволи само положителни оценки.

Георг Георгиев, заместник-министър на външните работи, заяви в студиото на "Денят ON AIR", че е изненадан от критиките, които днес българският президент Румен Радев отправи и попита коя е истинската позиция, която държавният глава защитава.

"В последните 2 месеца съобразно неговото местонахождение, аз виждах много променливи позиции. Позицията е една в София, друга в Брюксел, трета в Москва, четвърта във Вършава. Аз не мога да проследя неразривна нишка на послания, които да следват някаква последователност в твърденията", аргументира се Георг Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

Според заместник-външния министър само преди няколко седмици Румен Радев е интерпретирал българското европредседателство по съвсем различен начин.

"Той каза, че е постигнат напредък и по затворените преговорни глави и по отношение на отношенията с Република Македония, и по отношение на напредъка по процеса евроинтеграция на Западните Балкани, и по отношение на миграцията", допълни Георгиев и подчерта, че в днешното си изказване президентът Румен Радев е отрекъл остро всяко едно от тези неща.

Заместник-министърът на външните работи заяви също, че тезите на държавния глава се покриват с тези на определена политическа сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase