Снимка: БТА, архив
fallback

Премиерът Бойко Борисов обяви в Брюксел, че утре ще запознае лидерите на страните от еврозоната с кандидатурата на България за "чакалнята" на еврозоната и критериите, които страната ни изпълнява.

Ще ги запозная с направеното досега, уточни премиерът. Той отбеляза, че нашата страна вече изпълнява всички пет изисквания за преминаване към механизма ERM II.

Oще по темата
Борисов добави, че финансовият министър Владислав Горанов е поканен на 14 юли на среща на своите колеги от Еврогрупата. Той уточни, че най-вероятно Горанов ще внесе тогава писмото с българската заявка, подписано от министъра и управителя на БНБ Димитър Радев.

Премиерът добави, че утре ще постави въпроса за предявените нови допълнителни изисквания за влизане в чакалнята на еврозоната.

Борисов ще представи пред европейските лидери и позицията на страната ни по въпроса с решаването на мигрантската криза. Това съобщи той пред журналисти преди редовното заседание на Европейския съвет в Брюксел. 

Премиерът припомни, че България ще настоява за незабавно затваряне на външните граници на ЕС и задължителното преминаване през граничните пунктове, релокацията на вече влезли в територията на ЕС мигранти и активна работа на споразуменията с трети страни.

Той ще апелира споразумението с Турция за мигрантския поток да продължи да работи и ЕС да изплати останалата част от договорените средства, съобщиха от правителствената пресслужба.

"Всички лидери са категорични, че българското председателство на Съвета на ЕС беше успешно. Положихме огромни усилия да бъдат решени проблемите с миграцията. Всички дават за пример добре охраняваната българска граница с Турция и казват, че се справяме прекрасно", каза още Борисов.

По повод исканата от БСП оставка на председателя на КЕВР Иван Иванов, премиерът заяви, че не се меси в работата на независими организации: "Нямаме отношение към КЕВР. Ако не харесват Иван Иванов, да търсим друго решение тогава“.

Социалистите се разгневиха на Иванов днес в парламента при приемането на доклада за работата на КЕВР през миналата година. Според БСП той е отказал да извърши задълженията на КЕВР, зададени чрез промени в Закона за енергетиката, с които се настоява за особен надзор за сделката за продажбата на ЧЕЗ на "Инерком". От опозицията обявиха и че ще внесат сигнал до главния прокурор.

Какъв бе пътят на България към еврозоната, четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

157

Анонимен

преди 5 години

И кое му е успешното? Какво собствено вие получихте от това еврошество? Стотици милиони изхарчени на вятър, командировъчни пари за еврочиновници и наши другари. постоянни протести, никакви мерки срещу наводненията и забележете - тръгнал да оправя Западните балкани, които са преди нас по доходи. Тези хора явно живеят в някаква мъгла, която само те си разбират.

156

Анонимен

преди 5 години

На Бойко Борисов лъже самодоволно, очевидно няма да му омръзне да вкарва България в проблем след проблем както във външната политика, така и във вътрешната политика. ББ просто мрази България и българите! Граждани, дайте отпор на човеконенавистническата политика на ГЕРБ, накарайте тези алчни престъпници и бандити да си отидат от властта! Време е да бъдат изгонени !

155

Анонимен

преди 5 години

8 държави от ЕС сключиха система за отбрана. Сред тях са Германия, Франция и великобритания, също и люксембург. съществува възможност да се присъедини и Италия. Вишеградската четворак бе поканена, но отказа. защо България не е поканена? Светът ни няма доверие, знае че отбрата ни е толкова пробита, че дори не си дава труд да ни кани!

fallback