Снимка: Булфото, архив

Сега е единственият възможен момент да кандидатстваме за чакалнята на еврозоната в рамките на следващите поне 5 години, смята бившият финансов министър Симеон Дянков.

Още по темата

"Ние държим европейското председателство, България определя политиките тези 6 месеца. Сега е моментът да кажем: "Европа трябва да върви по законите, които самата тя е създала", отсече той пред Нова тв.

По думите му изпълняваме всички критерии за това. "Определено ще сме по-интересни за инвеститорите, ако сме в Еврозоната", заяви Дянков.

"Важно е да се каже, че сега кандидатстваме за чакалнята, там се чака поне 2 години и половина. Швеция например вече чака 9 години, нарочно, те така са решили. Сега е моментът да тръгнем нататък, защото това веднъж завинаги ще премахне темата България на първа скорост ли е, на втора ли е. Ние трябва да сме на първа скорост, това ни е шансът", заяви още той.

Според ексфинансовия министър рестартът на проекта АЕЦ "Белене" е  "поредно търсене на теле под вола".

"Сега се говори за китайски инвеститор. Никога по никакъв начин Европейският съюз няма да позволи на китайски инвеститор където и да е в ЕС да притежава такава стратегическа инвестиция", заяви Дянков.

Той обясни, че е имало две държави досега, опитали такова нещо – Словакия и Унгария, като и двете са се спрели. Така че според него шансът на България да има такъв инвеститор е нулев.

Освен това той беше категоричен, че няма инвеститор на света, който да се съгласи да няма държавна гаранция, каквато в случая с втората атомна липсва.

Иначе Дянков е убеден, че икономически следващите 3 до 5 години ще са добри години за Европа и било време и България, и цяла Европа да помисли по-дългосрочно.

"Единственото предизвикателство, което имаме, е президентът на САЩ Доналд Тръмп, но не толкова от икономическа гледна точка, а от гледна точка на тази зрелищна политика, или по-скоро зрелище, отколкото политика, която той се опитва да прави и спрямо Европа", заяви Дянков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase