Снимка: архив, Булфото

Правителството се опитва да получи отстъпка по облигационния заем на БДЖ от 2007 г. Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов пред журналисти в Министерския съвет.

Водят се интензивни разговори с облигационерите, за да се постигне цялостно решение, каза още той. Заемът е в размер на 250 млн. лв., като от него остават за плащане 103 млн.

Министърът посочи, че е в полза на дружеството тези разговори да останат конфиденциални, но уточни, че те са свързани с това дали е възможна отстъпка на част от лихвите или разноските по заема.

В отговор на въпрос Горанов каза, че е готов да подкрепи търг за нов подвижен състав за железниците, ако решенията на правителството за този търг и за концесия на летище София са "в един ден".

Министърът се надява до 2-3 седмици Министерският съвет да разгледа концесията.

Той посочи, че е чувствителен по темата за жп транспорта, защото разходите на пътническите превози са около 250 млн. лв. годишно, а собствените приходи на дружеството покриват едва 50 млн. от тях. Останалите 200 млн. са от данъците на българите, коментира Горанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase