Снимка: архив "Булфото"

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан попита шефката на парламента Цвета Караянчева, патриотите Волен Сидеров, Красимир Каракачанов и Валентин Касабов дали ще сменят фамилиите си с български, за да отговорят на порива по пуризъм, тръгнал от Стара Загора.

Вчера общинарите там решиха да променят редица турско-арабски названия на местности с български еквиваленти. Така например Беш Бунар стана Петте кладенеца, Аи Бунар – Мечи кладенец, Чичек Баир – Цветен рид, Ахча Тахта – Трапезата.

"Свещената територия на езика не търпи намеса на фанатизирани националисти. Езикът сам решава кои думи да изхвърли или да остави в речника си. Политическите намеси са обречени на провал", обяви лидерът на ДОСТ. Според него по тази причина днес в България няма град Сталин, нито български улици с името Ленин.

"Интересен е въпросът дали пуризмът на крайните националисти ще застави Валентин Касабов, Красимир Каракачанов, Волен Сидеров и Цвета Караянчева като първа сред равни да се откажат от фамилните си имена и сами да предложат българския им превод", попита Местан.

Той обвини ГЕРБ, че са послушен съучастник в "националистическия погром срещу етническата толерантност". Според него партията на Борисов отстъпва от принципи, които е защитавала и заради това няма право да претендира за гласовете на турците и мюсюлманите в България.

"Дертът на националистите не са всички чуждоезични топоними, а само турско-арабските. За тях не е проблем нито Граф Игнатиево, нито Пасарел или Кондофрей. Последните са имена на католически рицари от армията на Балдуин, нападнали православна България на цар Калоян", казва още Местан.

Той пита авторите на преименуването: "Защо тези имена не дразнят "гордия" ви патриотизъм, господа?" и допълва:  Отговорът е ясен – става въпрос за обикновен фашизъм".

Коментари Напиши коментар

230

Кико

преди 3 години

Няма да свърши работа смяната на населението. Ако си турчин и искаш да изповядваш Корана - заминавай си за Турция или Арабия. В Европа няма място за пустинния култ към педофил. В същото време в Родината могат да се презаселят българските родове от Украйна, Молдова, Бесарабия, Румъния, Сърбия, Северна Македония и САЩ. България на Българите е рецептата. МултикултурализЪма не работи, вече на всеки му е ясно.

229

Додо

преди 3 години

Дъртият ибpик Местан е голям двуличник! Хем е за това, всички български граждани да са равноправни, хем продължава да ги изолира с определения като турците в България и българските турци, както му е удобно и изнася! Изобщо, за да се храни тая гнидa, трябва да има междуетнически дразги! А инак, не го чух публично да заяви, че Северин е турчин... щото не му изнася. И за финал, ако е толкова лошо в България - да се изнесе на югоизток в рая на Ердоган, тъкмо сега може да си смени евтино лири!

228

www

преди 3 години

Маиров, Сиди? Сиди от CD-rom ли идва или от друго?