Снимка: БТА

Ситуацията за българската делегация в Москва в момента е много благоприятна. Това обяви президентът Румен Радев по повод визитата на премиера Бойко Борисов в Русия. Министър-председателят и негови министри пристигнаха днес по обяд в руската столица, седмица след като там бе и държавният глава.

Според Радев ситуацията за българската делегация в Москва сега е благоприятна, от една страна заради съживяването на отношенията ни с Русия, и от друга – заради споразумението между ЕС и Газпром.

Радев обясни, цитиран от БТА, че по време на своята визита в Москва е поставил много ясни въпроси за възможностите на Русия за оптимизация на цени и на условия за доставки на руски енергийни ресурси, както и за по-добри условия за българския бизнес за присъствие там.

Още по темата

"Много се надявам правителството ни да оползотвори всички тези възможности", каза президентът.

Радев коментира опасността от война между институциите в страната.

"Не мисля, че има война. Да, има напрежение, но трябва да гледаме националните интереси, какви са целите пред нас, така че българските граждани да имат много по-голяма сигурност и високо качество и стандарт на живот. Затова трябва да работим всички", каза той.

В същото време държавният разкритикува поведението на премиера.

"Дайте ми вие определение за политическа система, в която премиерът може да се отбие на кафе в парламента и да си тръгне след 20 минути с оставката на председателя му, който трябва да го контролира. Това, че премиерът изобщо не отива на искане за изслушване или, че може с вдигане на телефона да завърти на 180 градуса всички народни представители на мнозинството да гласуват обратно на решението, което вчера са гласували", каза още държавният глава.

Той коментира и рестарта на проекта "Белене". Според Радев трябва да се даде шанс на българското правителството да анализира всички варианти, които предлага - да се вдигне мораториумът и да се предложи решение. Той обаче смята, че това решение трябва да изключва финансов риск за държавата и да има действащи механизми за контрол на ядрения риск.

Радев коментира и искането на Веселин Марешки за орязване на парите за модернизиране на армията.

"Модернизацията на Българската армия няма алтернатива и мога да кажа, че невежеството в сферата на сигурността е не само опасно, но накрая излиза и скъпо", каза държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase