Снимка: архив "Булфото"

И БСП, и ДПС се съгласиха, че трябва да се отделят средства за отбрана, тъй като това е въпрос на национална сигурност, но отбелязаха и че е много важно начинът, по който се разходват тези пари.

Повод за тези коментари стана изказването на лидера на "Воля" Веселин Марешки, който по-рано настоя, че България няма възможност да отдели милиарди за отбрана, когато фалират болници, няма пари за медицински сестри и полицаи. По думите му с покупката на военни фрегати и нови самолети само с един подпис ще бъдат открадни милиарди от данъкоплатците.

Йордан Цонев от ДПС припомни, че ангажиментите на България към НАТО са да отделя до 2% от БВП за отбрана, но настоя, че е важно за какво се използват тези средства.

"Извън НАТО и ЕС, не може да бъде гарантирана сигурността на нашата държава. Но имаме претенции за какво ще се разходват тези 2%. Според нас те трябва да се разходват по ясно очертана и приета с консенсус концепция от българския парламент как ще изглежда нашата армия", каза Цонев.

По думите му сега няма такава концепция и "разходите се планиат ту за самолети, ту за сухопътна техника, ту за нещо друго".

"Държим тези разходи да бъдат ясно очертани със Закона на държавния бюджет. Не правителството, не военният министър, не който и да е от изпълнителната власт, а българският парламент трябва да направи това, както е по законите на държавата", настоя Цонев.

Червеният Таско Ерменков пък коментира, че трябва да се търси баланс в разходването на средствата за отбрана.

"Никога не може да се казва, че приорититет е само въоръжаването, защото и най-модерната техника без личен състав и мотивирани офицери, няма как да бъде полезна, а ще бъде купчина желязо", настоя той.

По думите му не трябва само да купуваме техника, а да се търсят начини за инвестиране. Според него тук може да бъде произведена техника, както и да се поддържат самолетите.

"Ако парите бъдат инвестирани, а не профукани, няма причина да не подкрепим нарастването на възможностите на България да гарантира националната си сигурност", заключи Ерменков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase