Снимка: Pixabay

Като най-бедна страна в ЕС България ще получи около 700 млн. евро повече от парите, които сега се дават от евробюджета на по-изостаналите членки за догонване.

Това става ясно от разпределението на средствата за кохезията и новите правила, които Европейската комисия предлага за 2021-2027 година.

Вместо €8,3 млрд, заложени за България по бюджета за 2014-2020 г., в следващия ще бъдат заделени 8,9 млрд евро или 8% повече, става ясно от сметките на Еврокомисията.

Подобно увеличение се предвижда още за Румъния(+8%), Гърция (+8%), Кипър +(1,8%), Испания (+5%) и Италия (+6,4). А Холандия, Дания, Люксембург и Швеция ще запазят досегашните си портфейли.

Най-големите губещи от новите правила за структурните фондове са Полша (-€20 млрд.), Унгария (-5,7 млрд.), Чехия (-5,6 млрд.), Литва (-1,8 млрд.), Естония (-0,9 млрд.) и Малта (-0,2 млрд.). През следващия програмен период те ще получат една четвърт по-малко, от това, с което разполагат сега по фондове за кохезия, сочат сметките.

Причината е че след излизането на Великобритания европейските пари са по-малко и навсякъде има съкращения. Най-големи се предвижда те да са в структурните фондове и в земеделието.

Освен това Еврокомисията предлага парите за сближаване вече да не са само за най-бедните държави, които имат да догонват, а за всички.

Брюксел смята, че "и в по-богатите страни членки, изпитват трудности при извършването на индустриален преход, борбата с безработицата и отстояването на позициите си в глобализираната икономика" и затова трябва да се помага и на тях.

Водещ принцип за разпределението остава БВП на глава от населението, но към тях се добавят и нови критерии като приемане и интеграция на мигранти, младежка безработица, ниско равнище на образование и изменение на климата. Общият бюджет на кохезионната политика за 2021-2027 г. ще бъде 373 млрд. евро, или 7 на сто по-малко от сега.

Очаква се днес Еврокомисията да обяви и правилата за достъп до парите, които ще се дават на държавите, които искат да влязат в еврото, за да правят реформи. Общият им размер за 7 години ще е €25 млрд., като достъп до тях ще имат страни, които до 2023 г. заявят пред Брюксел, че искат да влязат в Еврозоната.

Идеята на Комисията е с парите да стимулират правителствата в страните извън еврото да правят структурни реформи, за да направят икономиките си по-конкурентноспособни. Други 30 млрд. евро ще бъдат заделени за държавите, използващи еврото. Те ще се дават на закъсали членки за намаляване на рисковете за общата валута.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase