Снимка: архив, Булфото
fallback

Здравният министър Кирил Ананиев увери, че няма да бъде отказвана медицинска помощ с приемането на Националната здравна карта. Документът беше одобрен днес от Министерския съвет, а срещу него вече се обявиха от Българския лекарски съюз и редица болнични заведения с аргументи за хаос и бюджетни рестрикции.

"Националната здравна карта нито открива, нито закрива легла за активно лечение в болниците. Броят на леглата не определя механизма на финансиране на лечебните заведения за болнична помощ", коментира министърът.

Oще по темата

Според утвърдената Здравна карта болничните легла са 33 481. Досега те са били 32 873 или увеличението е с 608 легла. По думите му, където има необходимост от откриване на допълнителни легла, ще бъде дадено съгласие, защото това са оперативни решения, които могат да се вземат бързо.

Ананиев посочи, че с новия брой легла се осигурява на 45% от българите поне по една хоспитализация. Той се аргументира, че те са достатъчно и с това, че миналата година една трета от леглата не са били използвани.

Според министъра протестите на БЛС, свързани със Здравната карта, имат връзка с предстоящия Отчетно-изборен събор на организацията.

"Всяко едно тяхно положително решение може би ще се отрази негативно върху избора, който предстои“, допусна министърът.

По-късно в здравното министерство ще бъде дадена подробна пресконференция по темата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Смешен вой

преди 5 години

До БУНТАРА да ти стои докторът диван-чапраз в коридора у вас не щеш ли?Плати си здравна застраховка, 40-50 лв/мес и знаеш ли колко са любезни в частните медицински центрове и болници!Социализмът фалира с тея "безплатните" неща, дето куче влачи, диря няма.

11

бунтаре

преди 5 години

Това не е лоша идея........само ,че за какво ще стигат мижавите ви 8%?! Тогава ще искате ли изследвания "ама за всичко"??.......Един ЯМР ще ти усвой вноската за година.........ами ако те стегне апендикса? и без солидарните суми за къде си ,аланкоолу?

10

Анонимен

преди 5 години

9 това ще стане ако някога България стане демократична. В комунизма всичко е общо, солидарно ...безплатно и бла бла На всички онтелигентни им е ясно защо! Много обичам опорната точка БЕЗПЛАТНО. *** от своя джоб вадят пари за да се лекува народа.

fallback