Снимка: архив, Булфото

ДАНС да има истински тайни агенти, за които не знае никой извън службата. Това предложение е направил до Министерския съвет шефът на агенцията Димитър Георгиев.

Агентите под прикритие в държавни ведомства и частни фирми вече да се внедряват, без да се уведомява шефът на съответната институция или компания, предвижда промяна в правилника за прилагане на Закона за Държавна агенция "Национална сигурност".

В момента ДАНС може да праща служители под прикритие, но трябва да уведоми началника на ведомството или компанията за това, пише "24 часа".

Така на практика агентите не били съвсем тайни и можело да им бъде попречено да придобият информация, която застрашава националната сигурност, обяснява в мотивите към предложението си Георгиев.

Агенти на ДАНС вече могат да са под прикритието и на свободни професии, например като адвокати.

Правилникът към Закона за ДАНС трябва да се промени заради прехвърлянето на цяла дирекция от службата към новата антикорупционна комисия. В главата, която регламентирала нейната дейност, обаче били уредени и други важни права на служителите на ДАНС, обяснява в мотивите си Георгиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase