Снимка: Bulgaria ON AIR

10 милиарда евро за инфраструктурни проекти и обещание за Западните Балкани за членство, но само срещу реформи и без да се ангажират със срокове. Срещата на евролидерите в София вчера беше кулминацията за българското европредседателство.

Ще задържи ли дадената перспектива страните от Западните Балкани далеч от Москва? Даден ли беше тласък за решаване на спорните въпроси между Косово и Сърбия, между Гърция и Македония и ще се превърнат ли Западните Балкани в строителна площадка след поредицата инфраструктурни проекти – коментар в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR на журналистите Любчо Нешков и Николай Коев.

София бе основният инициатор за поставяне на Западните Балкани в центъра на вниманието на Евросъюза.

"Посланието е много ясно – имаме завръщане на Европейския съюз на Балканите. Това е, първо, заради категоричната воля на хората от Западните Балкани да са част от ЕС. Второ, заради осъзнатата опасност от страна на Брюксел, че този регион може да попадне под чуждо влияние“, коментира Любчо Нешков.

А за съгласие между Зоран Заев и Алексис Ципрас и варианта за името Илинденска Македония коментарът на Колев беше: "Очевидно въпросът за Македония отива към разрешаване. Заев и Ципрас доста се приближиха в позициите си."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase