Премиерът Бойко Борисов благодари на Китай и Непал за операцията по издирването на Боян Петров.

Министър-председателят изпрати писма до председателя на Държавния съвет на Китайската народна република Ли Къцян и до премиера на Непал К. П. Шарма Оли.

В тях той изразява благодарност за своевременното съдействие за организирането и провеждането на спасителната акция за намиране на българския алпинист, съобщи правителствената пресслужба.

Още по темата

Борисов оценява високо усилията на китайското правителство и институции, както и на непалските власти, които обезпечиха издирвателната акция по въздух и суша.

Специална признателност премиерът изразява и на всички хора, участвали в спасителните екипи, въпреки крайно тежките метеорологични условия.

Десетки участваха в издирването на Боян през последните дни в подножието на връх Шиша Пангма. Въпреки усилията им обаче търсенето не даде резултат и спасителната операция бе прекратена вчера.

Много анализатори коментираха, че макар Боян да остана завинаги в Хималаите, сътрудничеството между Китай и Непал е било безпрецедентно и ще даде възможност за други спасителни операции в района.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase