Снимка: Правителствена пресслужба
fallback

Общ преглед
България ще продължи да работи активно, за да остане свързаността на страните от Балканите приоритет и при следващите председателства. Това е заявил премиерът Бойко Борисов в разговора с германския канцлер Ангела Меркел в Аахен.

След участието им в церемонията по връчването на международната награда "Карл Велики" двамата са обсъдили предстоящата среща на върха в София за Западните Балкани

По думите на Борисов въпреки напрежението между някои държави по отделни въпроси техните лидери осъзнават голямата цел – Европейския съюз.

Министър-председателят е отбелязал важността на транспортната, инфраструктурната и дигитална свързаност на страните от региона, за да бъдат осигурени стабилността и просперитета в цяла Европа.

"За мен това трябва да правим - хората от тези държави да усетят, че ЕС и ние сме с тях", е казал Бойко Борисов. Германският канцлер сподели напълно мнението на българския премиер, че хората от Западните Балкани очакват и искат конкретни и реални неща за подобряване на живота им, съобщиха от правителствената пресслужба.

Ангела Меркел е определила като категоричен успех действията на премиера Бойко Борисов за приобщаването на страните от региона към Европейския съюз.

"Темата Западни Балкани не беше лесен приоритет, но ти, Бойко, се справи прекрасно и трябва да останеш медиатор по тази тема", е заявила Меркел.

В разговора премиерът е постави въпроса за спорните предложения на Европейската комисия в Пакета "Мобилност", засягащи българските транспортни превозвачи. Той е посочил, че транспортният сектор у нас създава 15% от БВП и страната ни ще губи 16 милиарда лева годишно, ако бъдат приети предложенията за нови регулации.

Борисов подчертал, че от тях ще бъдат засегнати над 100 хиляди български семейства, а голяма част от бизнеса, който в основната си част е малък и среден, ще бъде доведен до фалит. Министър-председателят е казал също, че е поставил въпроса по-рано днес и на френския президент Еманюел Макрон, с когото са се разбрали да го обсъдят по-подробно в телефонен разговор.

Ангела Меркел е изразила разбиране за притесненията на българската страна и е посочила, че трябва да се намери приемливо решение за всички държави в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 5 години

НАЙ - ГАДНИТЕ БАБИЧКА И СТАРЕЦ В ЕВРОПА

22

Анонимен

преди 5 години

Какво доживяхме да видим.Президентите на най богатите и развити държави да говорят с българския примиер и да го дават за пример.Български премиер да е предсидател на Европа.Това ако някой и го беше казал по комунизма щях да го помисля за луд.

21

Мутра съм

преди 5 години

Искам и азе да я цуна тая баб.

fallback