Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Без Деня на победата нямаше да има обединена Европа. Около това мнение се обединиха и леви, и десни в парламента.

Работният ден на народните избраници очаквано започна с декларации за Деня на Европа, като представители на различните групи прочетоха декларации с изключение на Обединените патриоти. От БСП пък акцентираха върху Деня на победата на Съветската армия.

Първа темата повдигна шефката на НС Цвета Караянчева, която акцентира върху българското председателство на ЕС.

"Сега Европа е България, тук се дискутират важни за всички европейски граждани теми. Търсят се и се намират най-удачните решения", посочи тя.

Според нея през последните месеци България не просто се утвърди като отговорен и надежден член на Европейския съюз, но и даде своя значим принос в дебата за бъдещето на общия ни европейски дом.

Йордан Цонев от ДПС обаче предупреди, че сега национализмът, който стана причина за двете световни войни, отново набира сили.

"Обединена Европа е отказът от национализмите във вида, при които те противопоставят народите един срещу друг по етност, по религия, това противопоставяне сега отново се използва от националистите, за да реализират свои цели, днес тази опасност е по-жива от всякога", отсече той.

Според него мирна и обединена Европа отново е изправена на кръстопът.

"Обединението е факт, но просперитетът е за едни, за други не толкова, а трябва да осъзнаем своята отговорност пред поколенията, които осигуриха този път и пред бъдещите", коментира Цонев.

Той настоя още, че трябва да се отчета и факта, че без капитулацията на Германия, едва ли щеше да се стигне до мечтата за обединена Европа и заради това не бива да се пренебрегва и Деня на победата.

За шефката на външната комисия Джема Грозданова от ГЕРБ Европа е най-великият мирен проект.

Тя похвали правителството, че трети мандат работи за стабилността в региона и опазването на границата, за стабилна икономика и банкова система.

Акцент в декларацията на БСП пък беше Деня на победата и ролята на Съветската армия, "несломимата воля на онези, които спасиха България".

"Без 9 май 1945 - Денят на победата, нямаше да има и 9 май 1950 - Денят на Европа. Двете дати са победата на съзиданието над разрушението", каза зам.-шефът на групата на БСП Драгомир Стойнев.

Според него е редно да се оцени спокойно и достойно миналото и да се спрат вътрешните боричкания.

"Не може да се отрича миналото и ролята на Съветската армия. Нагнетяването на омраза към Русия е опасно и за Европа, и за света. Тя е част от Европа", предупреди Стойнев. Стига идеологически залитания и следване на пропагандни сюжети, единство в името на България, призова той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase