Снимка: архив, Булфото
fallback

Идеята на социалистите да има специален закон за възрастните хора отиде в историята.

Още в средата на миналата година червената шефка Корнелия Нинова и нейните съпартийци написаха закона, но чак днес той беше обсъден в пленарна зала.

Въпреки че депутати от левицата много пъти настояха, че отношението към бабите и дядовците е показател за развитието на държавата, мнозинството отхвърли законопроекта.

Той пък предвиждаше да се създаде специален фонд към социалния министър, който да се попълва всяка година от държавната хазна и да финансира различни дейности за възрастните хора.

От БСП обаче не бяха посочили никакви финансови разчети, дори ориентировъчни, колко би струвала - на държавния бюджет или на общините, подкрепата за възрастните хора.

За левицата "възрастен човек" е всеки, навършил 60 години.

Според социалистите законът трябваше да урежда "обществените отношения и провеждането на държавната политика в подкрепа на възрастните хора и гарантиране на условия за пълноценен и активен живот и равнопоставено участие в обществения живот".

Това пък трябваше да става с приемане на Национална стратегия, а ангажименти по нейното изпълнение щяха да имат най-разнообразни институции - социалното, здравното и образователното министерство, общините, специален Национален съвет за възрастните хора към Министерския съвет, Агенцията за социално подпомагане.

Друга идея на социалистите беше да има услуга "приемна грижа" за възрастни хора, които нямат близки, или те не желаят, или нямат възможност да полагат грижи - така, както има приемни семейства за деца.

Специална национална карта на социалните услуги по области беше предвидена още в законопроекта.

Едно от задълженията на властите, например, беше на всеки 25 000 души население да се изграждат и да функционират "социални услуги от резидентен тип" за най-малко 100 лица.

Общините пък трябваше да имат императивното задължение да разкриват и поддържат "клубове за възрастни хора"  - по един във всяко населено място с над 100 души над 60 години и по още един на всеки 15 000 души население.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 6 години

Ако НРБ беше загрижена за възрастните хора щеше да отдели парите за пенсии в отделен фонд още когато се разбра, че соц-а отива на зле и трупа заеми. Така държавата щеше да си далира, но пенсионерите щяха да си имат парите отделно и да получават съответни пенсии. Вместо това, властта на НРБ изхарчи до последната стотинка натрупаните пари за пенсии и оберече на гладна смърт строителите на НРБ

23

Fallschirmspringer

преди 6 години

Според демократичната и неолиберална държава Репуб.България,възрастните хора са много вредни и най-вече излишни, така ,че ако те са съзнателни неолиберали трябва два-три месеца преди пенсиониране ,тихо и скромно да се отправят към едно място от източната страна на ТЕЦ София.А за самозабравилите се ,така наречени политици ще им кажа една сентенция написана на надгробните паметници на татарите -"Днес аз ,утре ти"

22

Анонимен

преди 6 години

На какво ни учи мизерното положение в което са поставени нашите бащи, майки, дядовци и баби?Учи ни, че няма нищо сигурно. Не можеш да разчиташ нито на пенсията, нито дали ще я доживееш. Учи ни също, че ако младите избягат и няма кой да внася пари в фондовете, държавата няма да даде пари, или ако даде то ще бъде жалка милостиня.Това нашите възрастни родители не са го знаели когато са били на нашите години. Те са живели в заблуда, че ще имат достойни старини

fallback