Кога България ще стане член на еврозоната? Това е една от основните теми на седмицата, след като на конференция двете основни политически сили ГЕРБ и БСП показаха постигнат консенсус по темата.

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис проведе граждански диалог за България и еврозоната, а еврокомисарят по финансовата политика Пиер Московиси, който също беше у нас, заяви, че страната ни е следващата, която ще стане член на еврозоната.

Премиерът Бойко Борисов изрази оптимизъм, че до една година България ще бъде „в чакалнята“ и така кредитните рейтинги на страната ни тръгват нагоре, намаляват лихвите по кредитите и идват повече инвестиции.

Готова ли е България да предприеме тази стъпка?

„В следващия бюджет най-вероятно ще има някакъв инструмент, който ще подпомага страните, на които им предстои да влязат в еврозоната. Щом ще се подпомага с бюджетни пари, това предполага да има някакъв план какво точно се подпомага и какво се случва“, коментира в предаването Ивайло Калфин.

Изпълнили ли сме необходимите критерии и кога влизането ни в еврозоната ще стане реалност? Отговорите в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria On Air от Николай Василев, Ивайло Калфин, Божидар Чеков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase