Снимка: Булфото

От ГЕРБ се похвалиха с ниското ниво на държавния дълг и благоразумната политика, водена от правителството, и обвиниха левицата, че разпространява фалшиви новини по темата.

Повод за това станаха оповестените от Евростат предварителни данни за дълга на държавите членки.

"От числата е видно, че провежданата благоразумна политика поставя България на едно от челните места по нисък размер на консолидирания дълг на сектор "Държавно управление". Така България запазва водещата си позиция на най-ниската си задлъжнялост само след Естония и Люксембург - третата страна в Европа", отчете шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова в декларация от името на ПГ на ГЕРБ.

По думите й, след две години растеж на икономиката, след високите ръстове на приходите в държавния бюджет, най-ниските нива на контрабанда на цигари в Европа, след двуцифрените ръстове на средната работна заплата и безпрецедентно ниските нива на безработица, сега България отчита изключително ниско ниво на държавния дълг.

Тя се обърна и към БСП и ги обвини, че години наред са внушавали чрез фалшиви новини, че дългът расте.

"Колегите от ляво създаваха фалшиви новини и ги сееха като плевели. От години се бяхте заели да внушите, че дългът расте, но след вчерашния ден трябва да замълчите. Опорната точка на БСП се спука", настоя Стоянова.

Тя припомни и че кредитният рейтинг на страната се е повишил и призова за по-малко самоцелно противопоставяне.

"Да преодолеем политическите пристрастия, да популяризираме финансовите успехи на България и да утвърждаваме доброто й име в Европа и света, вместо да се плюем по български", заключи шефката на бюджетната комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase