Снимка: Министерство за Българското председателство на Съвета на ЕС
fallback

Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова се срещна в София с делегация на Комисията по европейски въпроси на Събранието на Република Македония, ръководена от председателя на Комисията г-н Артан Груби.

Членовете на македонския парламент, представители на различни политически партии, заедно изразиха своята признателност към усилията на България да насърчи създаването на свързаност и насърчаване на европейската перспектива за държавите от Западните Балкани.

"Благодарим ви за смелостта по време на вашето първо председателство на Съвета на ЕС да поставите една толкова важна и чувствителна тема като приоритет и да убедите Брюксел, че той трябва да стане общоевропейски", каза председателят на Комисията Артан Груби.

Той изрази мнението, че постигането на препоръката за започването на преговори за членство на Македония и Албания в ЕС е изцяло заслуга на България. Народните представители от Събранието на Македония потвърдиха, че страната им никога не е била по-близо до това да уреди отношения си с всички съседи и че за първи път в тези исторически преговори те имат подкрепата на цялото обществото.

"След подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, в отношенията между нашите страни се случиха исторически събития и показахме как може да гледаме и вървим заедно напред", каза министърът за Българското председателство Лиляна Павлова. Тя подчерта, че волята на Македония за реформи и усилията, които полага да изпълни препоръките на ЕС, е още един аргумент в полза на бъдещото членство.

Двете страни бяха категорични, че държавите от Западните Балканите трябва да са единни и да се подкрепят в процеса на интеграция, защото това ги прави силни. Българският министър и македонските депутати се съгласиха още сътрудничеството да продължи с обмяната на опит, експерти и "научените  уроци" по пътя на членството и изравняване на различията между регионите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Додо

преди 6 години

Да се подкрепя държавата БЮРМ / FYROM, която е една Българска територия, подложена на жестоката мелачка на Комунистическия Интернационал, от 1918г., (с малки изключения) до наши дни, е все едно да се подкрепя едно туморно образование! Самата концепция за държава Македония има за самоцел да разрушава България и Българщината. Бойко подкрепя БЮРМ защото така са му наредили Юнкер и Меркел. Жалка работа!

17

Solar Power

преди 6 години

J - ей тази буква е Я !Не знам защо сте я сменили. Същото важи и за буквите Ь,Ъ,Ю. Кирилица + латиница изглежда много грозно.

16

Бай Оня

преди 6 години

До mikis dzesas, изключително ви е грозен езика, на нищо не прилича, български селски диалект, написан на сръбска пишеща машина!

fallback