Снимка: Булфото

Още в първия си работен ден след дългата ваканция по Великден управляващи и опозиция влязоха в челен сблъсък - първо от парламентарната трибуна, а след това успяха да се скарат дори в кулоарите на Народното събрание. Последният скандал между тях пък стана на входа на сградата.

Още по темата

Причината - червената шефка Корнелия Нинова поканила на среща родители на деца с увреждани, които днес се събраха за шести пореден път на протест на жълтите павета, а пък за.-шефът на парламента Емил Христов не ги бил допуснал да влязат, защото носили тениски с надпис "Системата ни убива".

Стигна се дотам, че социалистите поискаха оставката му от ръководния пост. Според левицата с отказа си да ги допусне до сградата на парламента той дискириминирал хората с увреждания, а Нинова отсече, че така се погазват демократичните принципи.

"Отидохме персонално при него, да му кажем, че това е недопустимо. Отговорът е: "Не", оплака се соцлидерката.

Тя подчерта, че хората не са отишли да пият кафе в парламента, а да си кажат мнението.

"Това е абсурд", заяви лидерът на БСП.

Корнелия Нинова коментира, че ръководството на ГЕРБ се позовава на правилника за вътрешния ред, в който пише: "продажбата и разпространението на информационни материали е забранени в сградата на парламента".

"Тези фланелки, които те носят не могат да съблекат, за да влязат в парламента. За ръководството на ГЕРБ е продажба и разпространение на информационни материали. За нас е тежко погазване на демократични принципи. Равностойни и равноправни граждани не могат да влязат в българския парламент само защото си позволяват да протестират срещу системата, която в момента системата ГЕРБ", подчерта Нинова.

"Не могат да влязат вътре, защото свободно си казват мнението: "Системата ни убива", коментира още тя и отсече, че по-голям абсурд през последните години от БСП не са виждали в държавата.

Шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов защити упрекващите и напомни, че правителството е отпуснало през 2017 г. 162 млн. лв. за около 30 хил. души, които са в неравностойно положение.

След като червеният Драгомир Стойнев поиска оставката на Емил Христов, той пък се защити с мотива, че няма как да разговаря за хората с увреждания с БСП и в същото време да води пленарното заседание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase