Снимка: БТА
fallback

Социалният министър Бисер Петков увери, че правителството няма намерение да намалява средствата за хората с увреждания и изрази готовност за диалог с техни представители.

Oще по темата

Пред Министерския съвет днес се провежда национален протест на организации на хората с увреждания, които настояват за справедлива реформа, която да не ограничава права. По-рано исканията им бяха подкрепени от БСП с декларация, в която се заявява, че правителството е неспособно да се справи със злоупотребите в системата и затова наказва хората с реални увреждания. След проведена среща при премиера Бойко Борисов вчера пък бе решено да се изтеглят публикуваните за обществено обсъждане проекти за медицинската експертиза и правилника за дейноста на ТЕЛК-овите състави, към които има възражения.

Днес министърът посочи, че всички страни смятат, че има необходимост от промени, но явно има различия по начина, по който да бъдат реализирани.

По думите му депутати от БСП, взели отношение по концепцията, потвърдили, че в нея има рационалност и трябва да се продължи да се търси решение на проблема.

"Целта на промените, които правителството предложи, не е да ограничи, да намали средствата, които се насочват за подкрепа на хората с увреждания, а по-скоро да постигне по-справедливото им разпределение, насочването им към тези, които основно се нуждаят от тях, да се ограничат злоупотребите, които всички са съгласни, че съществуват в системата на експертизата и да се търсят възможности за допълнителна подкрепа на хората с увреждания", заяви министърът пред журналисти в МС.

Той съобщи, че за утре следобед има договорена среща в МТСП с представители на организациите на хората с увреждания, на която ще бъдат обсъдени предложенията им за промени. Бисер Петков изрази готовност за среща с протестиращите и днес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

инвалид

преди 6 години

"Като е инвалид и иска пенсия да си седи вкъщи." е да, ама с инвалидна пенсия от 170 лева за кое по напред?! за лекарства, за ходене на прегледи, пък и семейство ли да гледа?! ти си лесен - цялата заплатка си е за семейството, а инвалида ощетява своето, защото парите не стигат! тумора, рака и много други болести не се виждат, но не значи че ги няма! но не системата е виновна, а корупцията! и понеже държавата не може е не иска да я изкорени, хайде да отрежем болните! а ромите никой няма да пип

27

Докога г-н Петков ?

преди 6 години

Господин Петков, защо наложихте изкуствено създадения таван на пенсиите? Това е грабеж спрямо тези , които редовно внасяха своите реални пенсионни вноски. От друга страна как очаквате настоящите работещи да си плащат реалните пенсионни вноски при положение, че няма да получат съответстващите си определени им от държавата пенсии. Така изкуствено се създава "сива" икономика. Къде е справедливостта за тези, които десетки години плащаха реалните си пенсионни вноски? Няма я! Докога само едни и същи пенсионери ще бъдат наказвани и ощетявани ? Рано или късно от Европа ще потърсят сметка за това!

26

МИНЧО КОРАЛСКИ

преди 6 години

Имаше един социален министър, който нищо не даваше за инвалидите, ама като катастрофира и седна в инвалиден стол, стана пръв защитник и Устата му не се затваряше от искания и претенции.

fallback