Снимка: Visualhunt

Единодушно парламентът прие промени в Наказателния кодекс, с които да се ограничи домашното насилие и да се увеличат наказанията в тези случаи.

Със 152 гласа "за" депутатите решиха на първо четене домашното насилие да се третира като престъпление от общ характер, а не от частен, за да не остават подобни деяния неназакани.

Според промените, предложени от БСП, за започването на наказателно производство ще е необходима тъжба на пострадалия, но подадена до прокуратурата, а не до съда. Също така, за разлика от същинските престъпления от частен характер, тъжбата няма да може да бъде оттеглена по искане на подалото я лице.

Още по темата

Така ще могат да се събират по-ефективно доказателства, тъй като често пострадалият не може да го направи сам заради близостта и наличието на зависимост между него и извършителя, аргументират се вносителите.

Идеята за промените в Наказателния кодекс дойде след широкото обсъждане на Истанбулската конвенция за превенция и борба с домашното насилие.

"Осигурява се защита на по-беззащитния човек, безспорно такива са жените и децата. Така безспорната част от Истанбулската конвенцията днес на първо четене ще бъде пресътворена в НК", каза соцдепутатът Филип Попов.

Управляващите също подкрепиха проекта. Данаил Кирилов от ГЕРБ обаче посочи, че има по какво да се работи между първо и второ четене по текстовете и посочи, че тази промяна не изчервпва всички мерки, предвидени в Истанбулската конвенция.

Христиан Митев от "Обединените патриоти" пък отбеляза, че трябва да се помисли и за това пострадалият да може да оттегля жалбата си. В противен случай би се осуетила възможността да се подобрят семейните отношения.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase