Снимка: БТА

Планираният за утре протест на зърнопроизводителите се отменя. Това съобщи председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов след среща при премиера Бойко Борисов.

В разговорите участваха още земеделският министър Румен Порожанов и шефът на парламентарната комисия за борба с контрабандата Емил Димитров.

Утрешните протести бяха насрочени заради искането на зърнопроизводителите да бъдат изключени от обхвата на Законопроекта за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

Земеделските производители са недоволни, че в проекта са третирани като търговци, натоварени с изпълнението на множество регулации.

Земеделският министър обеща, че ще се търсят предложения за нормативни промени, с които те да бъдат заложени като потребители. "Секторът вече е на светло, с ясни правила, платени данъци и акцизи", аргументира предстоящите промени Порожанов, цитиран от БТА.

Вносителят на проектозакона Емил Димитров съобщи, че по молба на премиера Бойко Борисов е поел ангажимент предложенията за промени в закона на министъра на земеделието и на бранша да бъдат обобщени и внесени между между първо и второ четене.

Министър-председателят пък поел ангажимент ГЕРБ да подкрепи законопроекта. Очакванията са нормативният акт да влезе в сила от Нова година.

"Земеделците няма да понасят административна и финансова тежест, като за регистрираните до момента няма да има нови условия и те ще получат служебно и безплатно удостоверенията. Ще има облекчен режим за тези, които досега не са се регистрирали - за това как да позиционират своите резервоари по вид, обем и местонахождения, като контролът ще става без нивомерни системи", обясни Димитров.

Той съобщи, че Агенция "Митници" и НАП ще разработят системата за целите на контрола, без да се утежняват допълнително земеделските производители.

Димитров каза още, че представителите на брашна единодушно са декларирали, че нямат намерение да търгуват и не желаят да бъдат третирани като търговци и добави, че това мнение е било споделено и от премиера Бойко Борисов.

По думите на Димитров никой не е възразил срещу това да има санкции срещу нелегалните бензиностанции и резервоари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase