Снимка: БТА

Извикването на посланика ни в Русия Бойко Коцев за консултации е нормална дипломатическа практика и няма нищо необичайно в нея, коментира от Претория вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Още по темата
"Премиерът се чу с посланик Коцев и посланик Коцев беше извикан в България да обясни на българското правителство ситуацията в Русия по казуса „Скрипал“. Както знаете, 19 членки на ЕС експулсираха дипломати от Русия, България не е сред тях, но доста други, включително и България, извикаха посланиците си", заяви Захариева, цитирана от "Фокус".

По думите й обаче това е нормална дипломатическа практика и няма нищо необичайно в нея“, заяви министър Захариева.

Екатерина Захариева е в Претория, където обяви пакет от 15 милиона евро от ЕС за сигурност в южната част на Африка.

"Европейският съюз подготвя две големи програми за южната част на Африка в рамките на Европейския фонд за развитие - една, посветена на мира и сигурността, а другата - на миграцията. Бих искала да съобщя, че тази седмица ЕС одобри пакет на стойност 15 милиона евро за програмата за мир и сигурност, която се надявам да стартираме съвсем скоро", посочи  вицепремиерът и министър на външните работи.

Захариева води европейската делегация в качеството си на външен министър на ротационния председател на Съвета на ЕС. Заедно със Захариева в Претория са старши дипломати от Европейската служба за външна дейност, от Европейската комисия, както и от делегациите на ЕК в няколко страни от региона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase